Winterhulp

Speldje van Rembrandt
In 1940 wordt naar Duits voorbeeld de Winterhulp Nederland opgericht. Andere liefdadigheidsorganisaties worden verboden. Via loterijen en collectes zamelt de Winterhulp geld in om behoeftige Nederlanders van voedsel en kleding te voorzien. De Winterhulp moet de Nederlanders gunstig stemmen voor de nieuwe nationaal-socialistische orde. De collectanten dragen een rood-wit-blauwe armband. Ze mogen geen NSB-insignes dragen. Wie iets doneert krijgt een speldje, met een afbeelding die aansluit bij het nationalisme nieuwe stijl. De straatcollecte van februari 1942 heeft het thema Historische figuren, met natuurlijk ook een speldje van Rembrandt.

Gulp
De bevolking gaat de Winterhulp steeds meer zien als een NSB-organisatie en negeert de collectes massaal. Een gevleugelde uitspraak is: "Geen knoop van mijn gulp voor de Winterhulp".

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor