Rembrandtherdenking

Herdenking geboortedag
Op 15 juli 1940 vindt in Amsterdam de eerste herdenking tijdens de oorlog plaats van Rembrandts geboortedag. Het is een sobere herdenking bij het grafmonument van de schilder in de Westerkerk. De plechtigheid is georganiseerd door de werkgemeenschap ‘Door Arbeid Welvaart’, die de herdenking ook in de vooroorlogse jaren organiseerde.

Propaganda
In 1941 gaat de afdeling Propaganda van het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten zich met de herdenking bemoeien.

De Nationale Jeugdstorm, de jongerenorganisatie van de NSB (Nationaal-Socialistische Beweging), legt een krans bij het standbeeld van Rembrandt op het Rembrandtplein. Aansluitend vindt de herdenking plaats met een kranslegging in de Westerkerk.

Germaanse geest
Professor T. Goedewaagen, secretaris-generaal van het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten, houdt een toespraak waarin hij Rembrandt typeert als een van de grootste openbaringen van de Germaanse geest. De redacties van de kranten worden uitgebreid ingelicht en de radio en de filmdienst van de NSB doen verslag.

“Het land van Rembrandt eert zijn grootsten zoon niet als bezit voor zichzelf alleen, doch als een der grootste en edelste scheppingen van den Germaanschen geest.”
Tobie Goedewaagen, secretaris-generaal van het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten

“Kunst was geen regeringszaak. Tegenwoordig is kunst regeringszaak.”
Max Blokzijl, NSB’er, werkzaam bij de afdeling Propaganda van het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten en initiatiefnemer van de Rembrandtherdenking 1941

“... dat de afdeling Propaganda zich zo voor deze herdenking beijvert zal licht een verkeerde indruk maken!”
De werkgemeenschap ‘Door Arbeid Welvaart’ in een brief aan het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten. De werkgemeenschap blijkt niet zo gelukkig met de bemoeienis van het departement.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor