Rembrandtherdenking

Herdenking geboortedag
Op 15 juli 1940 vindt in Amsterdam de eerste herdenking tijdens de oorlog plaats van Rembrandts geboortedag. Het is een sobere herdenking bij het grafmonument van de schilder in de Westerkerk. De plechtigheid is georganiseerd door de werkgemeenschap ‘Door Arbeid Welvaart’, die de herdenking ook in de vooroorlogse jaren organiseerde.

Propaganda
In 1941 gaat de afdeling Propaganda van het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten zich met de herdenking bemoeien.

De Nationale Jeugdstorm, de jongerenorganisatie van de NSB (Nationaal-Socialistische Beweging), legt een krans bij het standbeeld van Rembrandt op het Rembrandtplein. Aansluitend vindt de herdenking plaats met een kranslegging in de Westerkerk.

Germaanse geest
Professor T. Goedewaagen, secretaris-generaal van het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten, houdt een toespraak waarin hij Rembrandt typeert als een van de grootste openbaringen van de Germaanse geest. De redacties van de kranten worden uitgebreid ingelicht en de radio en de filmdienst van de NSB doen verslag.

“Het land van Rembrandt eert zijn grootsten zoon niet als bezit voor zichzelf alleen, doch als een der grootste en edelste scheppingen van den Germaanschen geest.”
Tobie Goedewaagen, secretaris-generaal van het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten

“Kunst was geen regeringszaak. Tegenwoordig is kunst regeringszaak.”
Max Blokzijl, NSB’er, werkzaam bij de afdeling Propaganda van het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten en initiatiefnemer van de Rembrandtherdenking 1941

“... dat de afdeling Propaganda zich zo voor deze herdenking beijvert zal licht een verkeerde indruk maken!”
De werkgemeenschap ‘Door Arbeid Welvaart’ in een brief aan het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten. De werkgemeenschap blijkt niet zo gelukkig met de bemoeienis van het departement.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor