Nationale Rembrandtcollectie

Schuilplekken
In de meidagen van 1940, na de Duitse inval in Nederland, worden de nationale kunstschatten in Nederland opgeslagen in schuilplekken ter bescherming tegen oorlogsschade. Vanaf november dat jaar worden de kunstwerken, waaronder de Nachtwacht en andere schilderijen van Rembrandt, verplaatst naar speciaal gebouwde bomvrije bunkers in de duinen. De Duitse bezetters zijn op de hoogte. Anders dan in Frankrijk en Polen respecteren zij het bezit van de Nederlandse nationale musea.

Verstopt in St. Pietersberg bij Maastricht
Vanwege de bouw van de Atlantikwall, de Duitse verdedigingswerken langs de kust, moeten de schuilplekken in de duinen in 1942 worden ontruimd. Met medewerking van de bezetter worden de kunstschatten verhuisd naar nieuwe bergplaatsen bij Paasloo en in de St. Pietersberg bij Maastricht. Hier zouden de werken tot het einde van de oorlog veilig zijn.


Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide
Tripadvisor