Nationale Rembrandtcollectie

Schuilplekken
In de meidagen van 1940, na de Duitse inval in Nederland, worden de nationale kunstschatten in Nederland opgeslagen in schuilplekken ter bescherming tegen oorlogsschade. Vanaf november dat jaar worden de kunstwerken, waaronder de Nachtwacht en andere schilderijen van Rembrandt, verplaatst naar speciaal gebouwde bomvrije bunkers in de duinen. De Duitse bezetters zijn op de hoogte. Anders dan in Frankrijk en Polen respecteren zij het bezit van de Nederlandse nationale musea.

Verstopt in St. Pietersberg bij Maastricht
Vanwege de bouw van de Atlantikwall, de Duitse verdedigingswerken langs de kust, moeten de schuilplekken in de duinen in 1942 worden ontruimd. Met medewerking van de bezetter worden de kunstschatten verhuisd naar nieuwe bergplaatsen bij Paasloo en in de St. Pietersberg bij Maastricht. Hier zouden de werken tot het einde van de oorlog veilig zijn.


Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor