Particuliere Rembrandtcollectie

Collecties van Hiter en Göring
De kunsthandel bloeit in de oorlogsjaren. De Duitse bezetters kopen veel kunst op veilingen en rechtstreeks van particulieren. De ‘Dienststelle’ van dr. Mühlmann doet aankopen voor de collectie van Hitler en Göring. Kunstwerken uit Joods of vijandelijk bezit worden door de bezetters in beslaggenomen.

Musea
Het joodse bankiershuis Lippmann, Rosenthal & Co wordt door de nazi's omgevormd tot een ‘roofbank’ die het joodse privé-vermogen in kaart brengt, beheert en uiteindelijk rooft. Nederlandse musea kopen kunst om te voorkomen dat de werken naar Duitsland verdwijnen. Ook nemen ze schilderijen van particulieren tijdelijk in bewaring.

Duitsers betalen veel geld
Maar met een krediet van de Nederlandsche Bank kunnen de Duitsers – schijnbaar legitiem – veel kunst tegen hoge prijzen opkopen. Sommige particulieren die hun schilderijen in bruikleen hebben afgestaan aan Nederlands musea, vragen hun bezittingen terug om ze voor veel geld aan de nazi’s te verkopen.

Tien schilderijen
Via handel en roof komen in de oorlogsjaren zeker tien schilderijen van Rembrandt uit Nederland in Duits bezit.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor