Terugkeer van de Rembrandtcollectie

Weerzien der Meesters
Op 5 mei 1945 wordt Nederland bevrijd. De oorlog is voorbij. De nationale kunstschatten worden direct uit hun bergplaatsen gehaald. Op 15 juli 1945, Rembrandts geboortedag, opent in het Rijksmuseum de tentoonstelling ‘Weerzien der Meesters’. Voor het eerst sinds vijf jaar zijn de nationale kunstschatten, waaronder zestien schilderijen van Rembrandt, weer te bewonderen. De tentoonstelling trekt in drie maanden ruim 166.000 bezoekers.

Herwonnen kunstbezit
Eind oktober 1945 is opnieuw werk van Rembrandt te zien in het Rijksmuseum. Ditmaal zijn het door de nazi’s gekochte en geroofde schilderijen uit particulier bezit, die met hulp van de Amerikanen uit Duitsland zijn teruggehaald. Onder de naam ‘Herwonnen kunstbezit’ reist  een tentoonstelling met teruggekeerde werken door Nederland en Amerika.
 
Wie is de eigenaar?
De opsporing en teruggave van alle kunstwerken kosten veel tijd. Bij terugkeer komen de kunststukken in beheer van een door de Nederlandse overheid opgerichte stichting, die de teruggave aan de rechthebbenden regelt. Dat is lastig. Veel joodse eigenaars zijn vermoord en het is niet altijd duidelijk of de werken vrijwillig of onder dwang zijn verkocht. Als het werk niet kan worden teruggeven, komt het in bezit van de Nederlandse staat. Tot op de dag van vandaag zijn er erfgenamen die aanspraak maken op kunstbezit dat na de oorlog staatseigendom werd.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor