Terugkeer van de Rembrandtcollectie

Weerzien der Meesters
Op 5 mei 1945 wordt Nederland bevrijd. De oorlog is voorbij. De nationale kunstschatten worden direct uit hun bergplaatsen gehaald. Op 15 juli 1945, Rembrandts geboortedag, opent in het Rijksmuseum de tentoonstelling ‘Weerzien der Meesters’. Voor het eerst sinds vijf jaar zijn de nationale kunstschatten, waaronder zestien schilderijen van Rembrandt, weer te bewonderen. De tentoonstelling trekt in drie maanden ruim 166.000 bezoekers.

Herwonnen kunstbezit
Eind oktober 1945 is opnieuw werk van Rembrandt te zien in het Rijksmuseum. Ditmaal zijn het door de nazi’s gekochte en geroofde schilderijen uit particulier bezit, die met hulp van de Amerikanen uit Duitsland zijn teruggehaald. Onder de naam ‘Herwonnen kunstbezit’ reist  een tentoonstelling met teruggekeerde werken door Nederland en Amerika.
 
Wie is de eigenaar?
De opsporing en teruggave van alle kunstwerken kosten veel tijd. Bij terugkeer komen de kunststukken in beheer van een door de Nederlandse overheid opgerichte stichting, die de teruggave aan de rechthebbenden regelt. Dat is lastig. Veel joodse eigenaars zijn vermoord en het is niet altijd duidelijk of de werken vrijwillig of onder dwang zijn verkocht. Als het werk niet kan worden teruggeven, komt het in bezit van de Nederlandse staat. Tot op de dag van vandaag zijn er erfgenamen die aanspraak maken op kunstbezit dat na de oorlog staatseigendom werd.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor