Rembrandtverering voor de oorlog

Nationaal symbool
Rembrandt is ook al voor de Tweede Wereldoorlog een nationaal symbool in Nederland.  Vooral in de negentiende eeuw wordt hij vereerd. Hij zou typisch Nederlands zijn, met zijn protestants-christelijke geloof en zijn vrijheidszin. Ook in Duitsland wordt Rembrandt al voor de
oorlog vereerd.

Germaanse geest
Veel van zijn schilderijen komen in de achttiende en negentiende eeuw in Duitse kunstcollecties terecht. In 1890 verschijnt het boek ‘Rembrandt als Erzieher’ (‘Rembrandt als opvoeder’), waarin Julius Langbehn Rembrandt ten voorbeeld stelt aan alle Duitsers. Rembrandt zou de verpersoonlijking zijn van de Germaanse geest: “De Duitser wil zijn eigen gang gaan en niemand doet dat meer dan Rembrandt.” Het boek wordt ongekend populair. Het wordt zeventig keer herdrukt en krijgt een cultstatus onder de nazi’s.

Rembrandt en het jodendom
Er zijn ook Duitse kunsthistorici die Rembrandts band met het jodendom benadrukken. Rembrandt woonde in de jodenbuurt en schilderde veel joodse taferelen. Sommige nazi’s vinden dat Rembrandt daarom nooit een grote Germaanse kunstenaar kan zijn.

Bewondering
De hoogste nationaal-socialistische leiders, Hitler en Göring, negeren de opmerkingen iover Rembrandts relatie met het jodendom. Zij bewonderen Rembrandt en verzamelen zijn werk voor hun privé-collecties en het op te richten Führermuseum.

“Dit is iets unieks, deze heroïsche, krijgshaftige uitdrukking. Helemaal een soldaat. Dit bewijst dat Rembrandt een echte Ariër en Germaan was."
Adolf Hitler over het schilderij ‘Man met de gouden helm’ bij een museumbezoek in Berlijn.
(Tegenwoordig wordt dit schilderij niet meer aan Rembrandt toegeschreven.)

“De Duitser wil zijn eigen gang gaan en niemand doet dat meer dan Rembrandt en in die zin moet hij de meest Duitse van alle Duitse kunstenaars genoemd worden.”
Julius Langbehn

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor