Rembrandtverering voor de oorlog

Nationaal symbool
Rembrandt is ook al voor de Tweede Wereldoorlog een nationaal symbool in Nederland.  Vooral in de negentiende eeuw wordt hij vereerd. Hij zou typisch Nederlands zijn, met zijn protestants-christelijke geloof en zijn vrijheidszin. Ook in Duitsland wordt Rembrandt al voor de
oorlog vereerd.

Germaanse geest
Veel van zijn schilderijen komen in de achttiende en negentiende eeuw in Duitse kunstcollecties terecht. In 1890 verschijnt het boek ‘Rembrandt als Erzieher’ (‘Rembrandt als opvoeder’), waarin Julius Langbehn Rembrandt ten voorbeeld stelt aan alle Duitsers. Rembrandt zou de verpersoonlijking zijn van de Germaanse geest: “De Duitser wil zijn eigen gang gaan en niemand doet dat meer dan Rembrandt.” Het boek wordt ongekend populair. Het wordt zeventig keer herdrukt en krijgt een cultstatus onder de nazi’s.

Rembrandt en het jodendom
Er zijn ook Duitse kunsthistorici die Rembrandts band met het jodendom benadrukken. Rembrandt woonde in de jodenbuurt en schilderde veel joodse taferelen. Sommige nazi’s vinden dat Rembrandt daarom nooit een grote Germaanse kunstenaar kan zijn.

Bewondering
De hoogste nationaal-socialistische leiders, Hitler en Göring, negeren de opmerkingen iover Rembrandts relatie met het jodendom. Zij bewonderen Rembrandt en verzamelen zijn werk voor hun privé-collecties en het op te richten Führermuseum.

“Dit is iets unieks, deze heroïsche, krijgshaftige uitdrukking. Helemaal een soldaat. Dit bewijst dat Rembrandt een echte Ariër en Germaan was."
Adolf Hitler over het schilderij ‘Man met de gouden helm’ bij een museumbezoek in Berlijn.
(Tegenwoordig wordt dit schilderij niet meer aan Rembrandt toegeschreven.)

“De Duitser wil zijn eigen gang gaan en niemand doet dat meer dan Rembrandt en in die zin moet hij de meest Duitse van alle Duitse kunstenaars genoemd worden.”
Julius Langbehn

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor