Doden in Nederland

Dit overzicht geeft een schatting van het aantal mensen dat als gevolg van de oorlog, bezetting en vervolging is omgekomen.
Het totaal aantal Nederlanders dat in 1940 - 1945 als gevolg van oorlog, bezetting en vervolging is omgekomen ligt tussen de 225.000 en 280.000. Nederland telt in die jaren 9 miljoen inwoners. 

 • 102.000 van de in totaal 107.000 uit Nederland gedeporteerde Joodse burgers, vermoord in Auschwitz, Sobibor en andere kampen.
 • 240 leden van de Sinti en Roma-bevolkingsgroep (zigeuners), vermoord in Auschwitz.
 • 2.000 burgers geëxecuteerd; een aantal waren verzetsmensen maar veel van die slachtoffers waren gewoon mensen die de pech hadden om als represaille te worden doodgeschoten (willekeurige gevangen).
 • 375 van de circa 7.500 niet-Joodse gevangenen in Duitse gevangenissen. De meeste hiervan gevangenen wegens 'economische delicten' (zwarthandel, diefstal), de rest was 'politieke gevangene'.
 • ongeveer 4.400 van de 11.000 niet-Joodse gevangenen in concentratiekampen en strafkampen.
 • 20.500 burgers, omgekomen bij bombardementen en gevechten in de frontgebieden van september 1944 - mei 1945. Het bombardement op Rotterdam, 14 mei 1940, kostte bijna 900 inwoners van die stad het leven. De meeste burgerslachtoffers vielen in de periode van de geallieerde bevrijdingsacties in Nederland, die begon met de Slag om Arnhem, september 1944.
 • 22.000 burgers van de steden in West - Nederland, gestorven door honger en kou in de Hongerwinter, 1944 - 1945 (het totaal aantal mensen dat door schaarste en andere slechte omstandigheden van de bezettingstijd is gestorven is veel hoger geweest; veel zieken en ouderen bijvoorbeeld zouden zijn blijven leven als er geen gebrek aan medicijnen was geweest).
 • 30.000 Nederlandse dwangarbeiders in Duitsland, omgekomen als gevolg van verzwakking, bombardementen enzovoort.
 • 2.200 militairen van het Nederlandse leger, gesneuveld in de meidagen van 1940.
 • 258 militairen, omgekomen in Duits krijgsgevangenschap.
 • 1.500 militairen van de Prinses Irene Brigade en de Binnenlandse Strijdkrachten, gesneuveld in 1944 - 1945.
 • 1.490 bemanningsleden van de koopvaardij die niet van zee terugkeerden (Nederlandse koopvaardijschepen voeren in dienst van de westelijke geallieerden, en heel wat van die schepen werden tot zinken gebracht).
 • 10.000 Nederlanders die sneuvelden aan het Oostfront, als lid van de Waffen-SS en dergelijke.
 • Er zijn geen Nederlandse homoseksuelen vanwege hun homoseksualiteit gedeporteerd en omgekomen/vermoord. Er waren wel strafrechtelijke veroordelingen tot gevangenisstraffen, zoals die ook voor en na de bezetting bestonden. Zie ook >> 
 • In Duitsland werden tussen 1933 en 1944 naar schatting tussen de 50.000 en 63.000 homoseksuelen bij recidive naar de concentratiekampen gestuurd. Homoseksuelen die in concentratiekampen gevangen zaten kregen ter herkenning een roze driehoek op hun kleding. 


Het aantal omgekomenen bij de bevrijding van Nederland wordt geschat tussen 50.000 en 56.000, als volgt onderverdeeld:

 • Tijdens de bevrijding van Nederland verloren 23.000 burgers door oorlogshandelingen het leven.
 • Bij de gevechten tijdens de bevrijding van Nederland kwamen ongeveer 13.000 geallieerden om het leven.
 • Aan Duitse zijde sneuvelden tussen 15.000 en 20.000 militairen.


Nederlands-Indië
Voor het aantal slachtoffers in dit deel van het Koninkrijk der Nederlanden zie de cijfers op de website van het NIOD >


Het totaal aantal doden van de Tweede Wereldoorlog (1939 - 1945) bedroeg naar schatting 55 miljoen, waarvan de helft burgers. Alleen al in de Sovjet-Unie vielen 20 miljoen doden. Dodenaantal Eerste Wereldoorlog (1914 - 1918): 10 miljoen, merendeels militairen.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor