Thema's

Eten in oorlogstijd
Gezonde voeding heeft onze aandacht: minder vlees, vet en zuivel en meer groenten. Groenten het liefst van het seizoen en het liefst zelf verbouwd. Maar wat nu trend is, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog noodgedwongen in praktijk gebracht. Meer over eten in oorlogstijd.

De koloniale oorlog 1945-1949. Gewenst en ongewenst beeld.
Deze tentoonstelling gaat over een onbelicht aspect van de koloniale oorlog in Nederlands-Indië: de invloed van de legervoorlichtingsdiensten op de beeldvorming in de Nederlandse media. Foto’s die destijds voor publicatie werden vrijgegeven, tonen het ‘gewenste beeld’ dat te zien was in de Nederlandse kranten en geïllustreerde weekbladen, zoals Panorama, Katholieke Illustratie en De Spiegel. Ze gaven de miljoenen lezers een vertekend beeld. Meer over de koloniale oorlog. 

Geen Nummers maar Namen. Nederlandse politieke gevangenen in concentratiekamp Dachau.

Meer dan 200.000 mensen uit heel Europa zaten tussen 1933 en 1945 gevangen in concentratiekamp Dachau. Ruim tweeduizend Nederlanders, vooral verzetsmensen, zaten er vast tussen 1941 en 1945, vaak na een verblijf in gevangenissen en andere kampen. Bij binnenkomst in kamp Dachau kregen zij een nummer waarmee ze voortaan door hun bewakers werden aangesproken. Hun naam deed er niet meer toe. Wie waren deze Nederlanders en waarom waren ze opgepakt? Hoe kwamen ze in Dachau terecht? Hoe leefden zij in gevangenschap? Meer over Geen nummers maar namen. 

Naar de boeren! Kinderevacuaties in de hongerwinter

Het zuiden van Nederland is grotendeels bevrijd. De Duitsers zijn aan het verliezen, maar niemand weet hoe lang de oorlog nog zal duren. In de steden in het westen van Nederland heerst een groot voedseltekort. Veel verzwakte kinderen dreigen te sterven. Daarom worden er reddingsoperaties opgezet. Meer  over Naar de boeren.

Wally van Hall. Bankier van het verzet

De website www.walravenvanhall.nl vertelt het spannende, vergeten verhaal van Wally van Hall die de bankier van het verzet was. Meer over de bankier van het verzet.

Drie meiden in verzet
Veel mensen kennen de naam Hannie Schaft, ‘het meisje met het rode haar’. Weinigen kennen de zusjes waarmee Hannie in het verzet nauw samenwerkte. Deze drie meiden – Hannie, Truus en Freddie – kozen voor gewapend verzet. Meer over Drie meiden in verzet.


Marokkanen en de Tweede Wereldoorlog
Niet alleen voor de Nederlanders, ook voor de Marokkanen is de Tweede Wereldoorlog een ingrijpende periode geweest. Tienduizenden Marokkanen vechten in Franse dienst tegen de legers van Hitler-Duitsland. Meer over Marokkanen in de Tweede Wereldoorlog.


Dag pap, tot morgen
In de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg hebben 5.000 kinderen gezeten, wachtend op transport naar de kampen. Onder het oog van Duitse bewakers werden 500 van hen door joodse verzetsmensen uit de crèche gesmokkeld. Lees meer over Dag pap, tot morgen.


Affiches en propaganda
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er veel affiches gemaakt om de Nederlanders te beïnvloeden ten gunste van de Duitse bezetting. Dat gebeurde vaak op professionele manier... Lees meer Affiches en propaganda.


Eva's verhaal
In 1944 wordt het hele gezin Geiringer na verraad op transport gesteld. In de trein van Westerbork naar Auschwitz vertelt Heinz aan zijn zus Eva dat hij de schilderijen heeft verstopt onder de zoldervloer van het onderduikadres. Lees meer over Eva's verhaal.


Het foto- en filmarchief van Prins Bernhard
Prins Bernhard der Nederlanden, prins van Lippe-Biesterfeld (1911-2004) was een enthousiast amateur-fotograaf en -filmer. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft hij veel foto’s en films geschoten. Lees meer over de foto's en films van Prins Bernhard.


Rembrandt in de propaganda 1940-1945
De bezetters hebben behoefte aan een nieuw nationaal symbool dat de plaats kan innemen van de koninklijke familie, die naar Engeland en Canada is uitgeweken. Degene die hiervoor het meest in aanmerking komt is de schilder Rembrandt van Rijn. Lees meer Rembrandt en de propaganda.


Levensverhalen
In de filmpjes die je hier kunt zien vertellen vijf mensen over hun verschillende ervaringen in het verzet. De levensverhalen geven een beeld waarom zij voor het verzet kozen en de invloed die de oorlogservaringen kunnen hebben op het verdere leven. Lees meer over Levensverhalen.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor