NSB

De NSB (Nationaal Socialistische Beweging) wordt opgericht in 1931. In Nederland is net als in andere landen veel werkloosheid en armoede. De aanhangers van de NSB hopen op een betere toekomst met één sterke partij en één leider. Mussert is de leider.


Het logo van de NSB. 8% maximaal 
In 1935 haalt de NSB bij de verkiezingen bijna 8%. In 1937 blijft daar nog maar de helft van over. Na de Duitse inval zijn er geen verkiezingen meer omdat de democratie is afgeschaft.

Duitsers zien NSB niet echt zitten
De NSB mag van de Duitsers als enige politieke partij blijven bestaan. De Duitse bezetter heeft niet zo'n hoge pet op van de NSB. Vooral omdat de meeste Nederlanders de NSB'ers verachten. Door steun van de NSB wordt de bezetter niet populairder.


Ook met posters probeert de NSB de Nederlanders te overtuigen.Stormers zijn leden van de Jeugdstorm van de NSB. (Joodse kinderen mogen geen lid worden, maar dat had je zelf al bedacht).Nederlandse Unie
Een korte tijd is er nog een andere 'partij' waar je je bij aan kunt sluiten: de Nederlandsche Unie (zie 'meer weten?'). De Unie mag van de Duitsers een tijdje bestaan omdat de leiders van de Unie zeggen dat ze met de Duitsers willen samenwerken. Als dat de Duitse bezetters te weinig oplevert wordt ook de Unie verboden.

Jeugdstorm
In navolging van de Hitlerjeugd in Duitsland heeft de NSB ook een eigen 'jeugdclub': de jeugdstorm. Daar worden de kinderen (bijna allemaal van NSB-ouders) opgevoed tot ware nationaal-socialisten en aanhangers van Mussert (en Hitler natuurlijk).


Leden haken af eind 1944
Er worden steeds meer mensen lid van de NSB. In 1943 zijn er 100.000 leden. Na september 1944 stort de partij in; want de bevrijding lijkt nabij. Het is dan niet handig om lid te zijn van de NSB. NSB'ers zijn voor de andere Nederlanders landverraders.


Na de bevrijding
Na de oorlog zijn veel NSB'ers opgepakt en gestraft voor het samenwerken met de vijand. 154 NSB-leden worden ter dood veroordeeld. In 110 gevallen is de doodstraf omgezet in levenslang.


Mussert op 7 mei 1945 gearresteerd.Arrestatie en doodstraf Mussert
Mussert is op 7 mei 1945 gearresteerd in Den Haag.
Deze foto is enkele dagen later gemaakt in het Huis van Bewaring. Toen werd Mussert, tot zijn grote verontwaardiging, in ongewassen en ongeschoren toestand aan de pers getoond.
Pas in 2008 werd door onderzoek bekend dat NSB-leider Anton Mussert tijdens de bezetting een vermogen bij elkaar had geroofd. Omgerekend naar nu was zijn bezit ruim tien miljoen euro waard. Hij 'kreeg' het door afpersing van bedrijven en in het inpikken van Joods bezit. En dat terwijl Mussert na de oorlog werd afgeschilderd als een saai burgermannetje.

Mussert wordt veroordeeld tot de doodstraf. Precies een jaar na zijn arrestatie wordt hij op 7 mei 1946 gefusilleerd.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor