Jeugdstorm

In Duitsland is een club voor jongeren: de Hitlerjugend.
Ook in Nederland is er een jeugdbeweging: De Nationale Jeugdstorm (NJS).


Poster.Poster van de Jeugdstorm "weest dapper wordt stormer".Hitlerjeugd
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst! In Duitsland is een strak georganiseerde organisatie, de Hitlerjugend (Hitlerjeugd). Bijna iedereen is (verplicht) lid; je wordt er door je omgeving toe gedwongen.

De Duitse jeugd wordt helemaal opgevoed om Hitler te bewonderen en te gehoorzamen: thuis, op school en in de Hitlerjeugd. Jongens gaan naar de Hitlerjugend, meisjes naar de Bund Deutscher Mädel.

Meeuwen en stormers in Nederland
Voor de Nederlandse jongeren richt de NSB ook zoiets op: de Nationale Jeugdstorm (NJS). Jongens en meisjes van 10 tot 18 jaar mogen er lid van worden. Het is dus niet verplicht.

Je moet wel Nederlander zijn en je mag niet joods zijn. Sport in groepsverband is heel belangrijk. De leden noemden zich meeuwen en meeuwkes (10-14 jaar) en stormers en stormsters (14-18 jaar). De jongens en meisjes zitten in gescheiden groepen. Hun blad heet de Stormmeeuw.


Poster voor sportevenement Jeugdstorm.Kinderen van NSB'ers
Bijna alle leden van de Jeugdstorm zijn kinderen van NSB'ers. Voor de Duitse inval heeft de Jeugdstorm ongeveer 2.000 leden. Tijdens de bezetting worden dat er ruim 12.000.

Propaganda
De Jeugdstorm is ook een mooi onderwerp voor de propaganda. Bij het onderdeel 'Posters' in de Digi-expo vind je meer propagandaposters.

 Hitler-verhaaltjes
Er verschijnen boeken als 'Moeder, vertel nog eens wat over Adolf Hitler!' Zo leert de Nederlandse jeugd over het nationaal-socialisme. Een goed kind houdt van Hitler.

Nog een kijkje in de vitrine over de Jeugdstorm in het Verzetsmuseum.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor