Nederland in de Tweede Wereldoorlog

Klik op de foto voor foto´s van de tentoonstelling.

• vo ned bezet 10
    • vo ned bezet 3
    • vo ned bezet 4
    • vo ned bezet 5
    • vo ned bezet 13
    • vo ned bezet 14
    • VO Ned bezet 16
    • VO Ned bezet 15
    • vo ned bezet 12
    • vo ned bezet 6
    • vo ned bezet 11
    • vo ned bezet 7
    • vo ned bezet 8
    • vo ned bezet 9

1940 - 1945
Van mei 1940 tot mei 1945 was Nederland bezet door nazi-Duitsland. Hoe reageerden de Nederlanders op de toenemende onderdrukking? U ziet, hoort en leest verhalen over het uitzonderlijke en het alledaagse. De tentoonstelling is bekroond door het Historisch Nieuwsblad. De expositie gaat niet alleen over verzet, maar geeft u ook een beeld van de samenleving waarin het verzet heeft plaatsgevonden.

Persoonlijke invalshoek
Een decor van nagebouwde straten en wandvullende kleurenfoto's roept de sfeer op van de oorlogsjaren. Authentieke voorwerpen, foto's en documenten, film- en geluidsfragmenten vertellen de geschiedenis van mensen in oorlogstijd.

Persoonlijke invalshoek
Wie met grote stappen door de tentoonstelling loopt, krijgt een globaal beeld van Nederland in bezettingstijd.

Wie meer wil weten kan van alles ontdekken achter kijkgaten, op omklappanelen en in laden. De bezoeker moet letterlijk zoeken en gluren naar wat zich destijds ook in het verborgene afspeelde.

In de kijkkasten en half-verborgen vitrines worden de authentieke objecten geëxposeerd met inleefbare persoonlijke verhaaltjes en citaten.

Verzet neemt geleidelijk toe

Slechts een klein deel van de bevolking was illegaal actief en het verzet heeft zich geleidelijk ontwikkeld. De tentoonstelling begint met Nederland in de jaren dertig met een impressie van de Nederlandse samenleving die in mei 1940 plotseling met de Duitse bezetting werd geconfronteerd.

Geen helden en schurken
Het verhaal gaat niet over helden en schurken, maar over gewone mensen, die in een tijd van schaarste en onderdrukking voor dilemma's kwamen te staan en keuzes moesten maken.

Dilemma's
De belangrijkste  dilemma's uit de bezettingstijd zijn weergeven door geprojecteerde vragen op de vloer. In 1940, als de Duitsers oppermachtig lijken en zich redelijk correct gedragen tegenover de bevolking zijn het dilemma's als 'Aanpassen?' of 'Samenwerken?'. Als de bezetters hun greep op de Nederlandse samenleving versterken wordt het bijvoorbeeld 'Staken?' en 'Boycotten?' In de laatste periode zijn er geen dilemmavragen meer: de posities zijn dan duidelijk ingenomen. Bij de bevrijding staat het dilemma 'Wraak nemen?'

Introductiefilm
10 minuten over de dilemma's aanpassen, meedoen of verzetten? Wat doe je als de Duitsers de baas zijn in Nederland? De film wordt vertoond aan het begin van de expositie.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam