75 jaar bevrijding: Wat draag jij 5 mei?

75 jaar vrijheid konden we dit jaar vanwege de corona niet gezamenlijk vieren op 5 mei. Om deze feestelijke dag niet zomaar voorbij te laten gaan, startten wij de actie #watdraagjij5mei op social media. Geïnspireerd op het Nationale Feestrok-initiatief uit 1945 van verzetsvrouw Mies Boissevain, riepen wij mensen op om online hun eigen bevrijdingsoutfit te delen en te vertellen waarom de outfit vrijheid symboliseert.

Ook vroegen wij om de foto’s, video’s en verhalen over de outfit te registeren op onze website. De inzenders ontvingen dan een uniek stempel en collectienummer. De outfits worden daarmee onderdeel van onze digitale collectie.

Tv-presentatrice Lisa Wade riep via haar social media op om in de voetsporen van Mies te treden: “Het lijkt mij zo mooi als ook wij iets aantrekken wat ons verbindt.” Ze bedacht samen met schrijfster Daan Rot De Launay een vrijheidsstrik die iedereen kan maken. Stylecoach Chiara Spruit gaf tips om op creatieve wijze oude kledingstukken opnieuw te gebruiken. Mbo-studenten van ROC mode-opleidingen toonden hun eigentijdse ontwerpen.

De oproep maakte veel los. Zelfs uit het buitenland kwamen foto’s en films van zeer uiteenlopende outfits binnen met ontroerende verhalen, beschrijvingen over symboliek, duurzaamheid, generatie-op-generatie-verbintenis en vrijheidsbeleving. Alle inzendingen zijn op onze website gepubliceerd.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor