75 jaar bevrijding: Wat draag jij 5 mei?

75 jaar vrijheid konden we dit jaar vanwege de corona niet gezamenlijk vieren op 5 mei. Om deze feestelijke dag niet zomaar voorbij te laten gaan, startten wij de actie #watdraagjij5mei op social media. Geïnspireerd op het Nationale Feestrok-initiatief uit 1945 van verzetsvrouw Mies Boissevain, riepen wij mensen op om online hun eigen bevrijdingsoutfit te delen en te vertellen waarom de outfit vrijheid symboliseert.

Ook vroegen wij om de foto’s, video’s en verhalen over de outfit te registeren op onze website. De inzenders ontvingen dan een uniek stempel en collectienummer. De outfits worden daarmee onderdeel van onze digitale collectie.

Tv-presentatrice Lisa Wade riep via haar social media op om in de voetsporen van Mies te treden: “Het lijkt mij zo mooi als ook wij iets aantrekken wat ons verbindt.” Ze bedacht samen met schrijfster Daan Rot De Launay een vrijheidsstrik die iedereen kan maken. Stylecoach Chiara Spruit gaf tips om op creatieve wijze oude kledingstukken opnieuw te gebruiken. Mbo-studenten van ROC mode-opleidingen toonden hun eigentijdse ontwerpen.

De oproep maakte veel los. Zelfs uit het buitenland kwamen foto’s en films van zeer uiteenlopende outfits binnen met ontroerende verhalen, beschrijvingen over symboliek, duurzaamheid, generatie-op-generatie-verbintenis en vrijheidsbeleving. Alle inzendingen zijn op onze website gepubliceerd.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor