Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Eindhoven Politiek 123092

Geboren

12 feb. 1922
Maassluis

Aankomst

15 okt. 1944
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

Eveline Vermeulen -Priems op 3 jan. 2023
Mijn moeder Aaltje Buys geboren 12-2-1922 in Maassluis heeft voordat zij naar Kamp Vught ging ook in Oranje Hotel Scheveningen gezeten. Zij zat in het verzet en was koerierster en hielp met onderduikadressen. Zij is op 1 Februari 1944 in Doorn gearresteerd door de SD in de leesbiblioteek Van de Heer B v Oord. De genoemde Heer v Oord was de dag daarvoor gearresteerd door de SD wegens bezit van een Engelse zender. Op 1 februari 1944 is zij diezelfde dag nog overgebracht naar Oranje Hotel Scheveningen. Op 6 Juni 1944 is zij overgebracht naar Kamp Vught. Op 6 september naar Kamp Ravensbruck en rond 15 oktober 1944 naar Dachau buitencommando München. Daar is zij op 30 april 1945 bevrijd. Het transport naar Nederland volgde op 14 mei 1945 en ging via Zwitserland Frankrijk en België. Aankomst was 21 Mei 1945. Zij is later onderscheiden met het Verzetsherdenkingskruis.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.