Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Abraham Adrianus Oskam

Den Haag Politiek 69306

Geboren

19 jan. 1887
Leiden

Aankomst

1 aug. 1944
Dachau

Doorgevoerd

Mauthausen
6 sep. 1944

Aanvullingen

Edward Oskam op 19 mrt. 2017
Abraham Adrianus Oskam Abraham Adrianus Oskam, omgekomen in Mauthausen. Abraham Adrianus Oskam werd op 9 januari 1887 geboren in Leiden (zoon van Jan Thomas Oskam en Maria van den Akker). Abraham trouwde met Bertha Carola Schmidt. Het beroep van Abraham was koopman. In de Tweede Wereldoorlog werd Abraham opgepakt in Den Haag. Op 26 mei 1944 komt Abraham aan in concentratiekamp Dachau, als politieke gevangene, nummer 69306. In concentratiekampen droegen politieke gevangenen als merkteken een omgekeerde rode driehoek op hun kleding. Nederlandse gevangenen met een rode driehoek waren vooral verzetsmensen. Op 1 augustus 1944 werd Abraham doorgevoerd naar Mauthausen, nummer 90053. Op 16 januari 1945 kwam Abraham om in de Sicherheitslager van Mauthausen.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.