Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Delft Politiek 68693

Geboren

15 dec. 1912
Batavia (Nederlands-Indië)

Aankomst

26 mei 1944
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

Elizabeth Sitsen op 5 jul. 2019
Ad is op 15/12/1912 in Batavia geboren, zoon van Peter Hendrik Willem Sitsen en Marie Russer. Hij was student aan de TH Delft en aldaar woonachtig. In 1939 gemobiliseerd en tijdens de Duitse inval in de omgeving van Warmond, waar hij was ingekwartierd, licht gewond geraakt door kogels in gezicht en arm. Op 1 september 1943 getrouwd met Hélène Marie Louise Elisabeth Laurey. Beiden zijn kort na elkaar in het najaar van 1943 opgepakt en in Vught gedetineerd. Toen Kamp Vught gesloten werd is Ad naar het Dachau hoofdkamp getransporteerd en Hélène naar Torgau voor dwangarbeid in een munitiefabriek. Na de oorlog kregen Ad en Hélène vijf kinderen. Ad overleed in Leiden op 14-09-1992.
Peter Hartog op 22 jun. 2019
Mijn vader, Philip Hartog, heeft in najaar 1942 van uw vader een vals persoonsbewijs kregen met de naam Rudolf de Vries, geboren in Batavia (evenals uw vader!). Uiteindelijk is mijn vader uitgeweken naar België. In een safe house in Brussel met verzetsmensen en piloten werd hij na een inval door de Gestapo gearresteerd en was tot de bevrijding in september 1944 gevangen in België. Dit valse persoonsbewijs heeft hem het leven gered. Ik ben uw vader zeer dankbaar voor wat hij gedaan heeft. Ik heb een document uit 1944 waar mijn vader zijn levensloop in WOII beschrijft en oa uw vader noemt van wie hij het persoonsbewijs kreeg. Ik heb geen idee hoe zij met elkaar in contact kwamen. Mogelijk liep dit contact via zijn Rotterdamse studievrienden, die ook in het verzet zaten. Zelf ben ik geinteresseerd in een foto van uw vader en zijn verzetswerk. Wellicht weet u met wie hij in het verzet zat. Wellicht waren er Rotterdamse contacten? Met vriendelijke groeten, Peter Hartog
Catherine Sitsen op 30 apr. 2015
Dit is mijn vader. Ik weet zo weinig van deze tijd en zou het geweldig vinden als er mensen zijn die hem gekend hebben en mij meer kunnen vertellen over de tijd in Dachau. Dank

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.