Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Adrianus Cornelis Grevel

Rotterdam Politiek 101006

Geboren

1 jan. 1906
Rotterdam

Aankomst

6 sep. 1944
Dachau

Doorgevoerd

Neuengamme
22 okt. 1944

Aanvullingen

BB op 17 jul. 2015
Transportarbeider Adrianus Grevel woont aan het begin van de oorlog in Rotterdam aan de Frederikstraat 166 en is vader van 4 kinderen. Hij is gehuwd met Gerarda Patijn. Grevel was lid van de CPN en sloot zich aan het begin van de bezetting aan bij de Nederlandse Volksmilitie. De Nederlandse Volksmilitie (NVM) was een communistische verzetsorganisatie die vooral actief was in Rotterdam en die zich toelegde op sabotage. De combinatie van een amateuristische aanpak, degelijk recherchewerk door de Nederlandse politie en puur toeval leidde ertoe dat de NVM in oktober 1942 door de Duitsers werd opgerold. Ook Grevel is een van de gearresteerden die op 17 oktober 1942 wordt opgepakt door de SD en de Nederlandse politie. Hij wordt opgelsoten in het Oranjehotel in Scheveningen en wordt op 31-12-1942 naar kamp Vught en later naar PDL Amersfoort. Adrianus Grevel valt onder het zogenaamde Nacht- und Nebelerlaẞ. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Hij gaat op transport naar de Elzas waar hij op 26 oktober 1943 in K.L. Natzweiler aankomt en wordt geregistreerd met nummer 5577. Als in september 1944 de geallieerden het kamp Natzweiler naderen, wordt het door de SS besloten het kamp te ontruimen, en gaat Grevel met vele andere Nederlandse gevangenen op transport naar K.L. Dachau en wordt geregistreerd met nummer 101006. Lang zou zijn verblijf in Dachau niet duren want weken later wordt hij doorgevoerd naar K.L. Neuengamme waar hij op 14 december 1944 is overleden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.