Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Den Haag Politiek 110987

Geboren

17 jun. 1920
Dordrecht

Aankomst

22 sep. 1944
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

Jard Folmer op 24 nov. 2016
In "Dagboek uit Kamp Amersfoort 1942" van Dir Willem Folmer komt wordt Adri Pakvis beschreven.
Eddy op 22 sep. 2015
Adri Pakvis overleed op 3 november 2003 in Phoenix, Arizona.
B.Benneker op 23 mei 2015
Adrianus (Adri) Pakvis is geboren op 17 juni 1920 in Dordrecht. Als Adri 1 jaar oud is komt zijn vader op 19-8-1921 bij een ongeval om het leven. Adri is een intelligente jongen en studeerde aan het gymnasium en volgt daarna een studie elektro aan de technische hogeschool . Als de oorlog uitbreekt dient Adri als dienstplichtige in het Nederlandse Veldleger bij de Infanterie en pakt na de capitulatie van het Nederlandse Leger zijn studie weer op. Adri raakt betrokken bij het verzet (OD) en weet enige tijd uit handen te blijven van de Duitsers. Dan wordt Adri opgepakt op 7 maart 1941 in de woning aan de Soestdijksekade 14 in Den Haag waar hij verblijft vanwege deelname aan een illegale organisatie. Na een tijdje in het Oranje Hotel te hebben vastgezeten wordt Adri overgebracht naar P.D.L. Amersfoort. Hier zit hij gevangen met vele anderen uit het verzet waaronder Dirk Willem Folmer. Op 18-12-1942 gaat Adri op transport naar concentratiekamp Buchenwald in Duitsland. Pakvis valt onder het zogenaamde Nacht- und Nebelerlaẞ. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Twee speciale Nacht und Nebel-concentratiekampen waren Natzweiler-Struthof in de Elzas, tegenwoordig in Frankrijk, en Groẞ Rosen in Polen. De gevangenen werden barbaars behandeld en moesten meestal op een hongerdieet in de steengroeve werken totdat de dood volgde. Ze mochten geen brieven schrijven of ontvangen, de familieleden mochten niet weten waar de gevangenen verbleven en de verwanten werden bij overlijden niet op de hoogte gesteld. Veel verzetsmensen uit Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Noorwegen zijn zo op gruwelijke wijze om het leven gekomen. Adri wordt 20-12-1942 geregistreerd onder gevangenennummer 7753 en verblijft o.a. in Block 17 in Buchenwald. Op 2 maart 1944 vertrekt er een groep Nederlandse gevangenen uit Buchenwald naar K.L.Natzweiler. Onder hen zijn ook Toon van der Kroft en Adri Pakvis. Daar blijft Adri Pakvis tot omstreeks 21-9-1944 om vervolgens getransporteerd te worden naar concentratiekamp Dachau en waar hij wordt geregistreerd onder nummer 110987. Op 29 april 1945 wordt hij daar door de Amerikanen bevrijd.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.