Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Groningen Politiek 123182

Geboren

25 mei 1915
Delftzijl

Aankomst

15 okt. 1944
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

BB op 16 aug. 2015
Anje Buning - Boerma is gehuwd met Coenraad Buning en is betrokken bij het verzet in Groningen. Anje verschaft vooral verzetsmensen onderdak of een onderduikadres, en haar huis doet ook dienst als contactadres van diverse verzetsgroepen. Als verzetsman Reint Dijkema wordt gearresteerd door de SD, wordt Anje Buning ook opgepakt op 5 juni 1944. Anje Buning wordt afgevoerd naar Kamp Vught. Het is aannemelijk dat Anje Buning de dag na Dolle Dinsdag (6-9-1944), toen kamp Vught werd ontruimd, met het transport van 650 vrouwen naar Ravensbrück op transport is gegaan. Dezelfde periode gingen er 2800 mannen naar K.L.Sachsenhausen vanuit Vught. Daarna is zij met 200 Nederlandse vrouwen naar Dachau gebracht. Hier wordt ze onder gevangen nummer 123182 geregistreerd en wordt in het Agfa Kommando tewerkgesteld. Zij wordt daar op 30-4-1945 door de Amerikanen bevrijd en keert op 22-5-1945 terug naar Groningen. Anje Buning- Boerma is op 15 oktober 1986 overleden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.