Anna Rosa van Dam

Hilversum Joden droegen in concentratiekampen dit merkteken. Vanaf halverwege 1944 droegen zij ook een rode driehoek met een gele balk erboven. Buiten de kampen droegen zij een gele ster met het woord "Jood" erin. 94830

Terug Tentoonstelling
  • Geboren
  • 15-09-1916
  • Rotterdam
  • Aankomst
  • 01-09-1944
  • Dachau
  • Bevrijd
  • 29-04-1945
  • Dachau

Aanvullingen

Bibliotheek Verzetsmuseum Amsterdam

op
Anna (‘Ans’) Rosa van Dam ( Drukker-van Dam, Anna Rosa ), Rotterdam, 15-9-1916 – overleden 8-10-2010, Jeruzalem, dochter van een joodse vader en een oorspronkelijk niet-joodse moeder (ze nam in 1926 alsnog het joodse geloof aan). Zij zou, als ‘losse’ medewerker van Piet Meerburg, in WO2 tientallen joodse kinderen en volwassenen aan een schuilplaats helpen. December 1943 belandde ze echter in Duitse gevangenschap. Maart 1944 is ze op transport gezet, in eerste instantie naar Auschwitz-Birkenau. Door haar studie medicijnen ( derdejaars ) lukte het haar om als arts in het Kranken-Revier van Birkenau tewerkgesteld te worden. Zij bleef er tot eind augustus, is toen met de eerste evacuaties naar Kaufering, een sub-kamp van Dachau, getransporteerd. Na een aantal maanden in Kaufering is zij naar het Aussenkommando Mühldorf overgeplaatst. Zij werd ook daar als arts tewerkgesteld. De evacuatie van Mühldorf, per spoor in goederenwagons, verliep chaotisch. Uiteindelijk ging een deel van de groep gevangenen richting Tutzing, een andere groep richting Seeshaupt. In die plaatsen zijn de gevangenen op 29 april 1945 bevrijd. Ans van Dam overleefde de oorlog en keerde terug naar Nederland [ Zie ook https://www.joodsmonumentzaanstreek.nl/robles-jo-jopie/ en : B.J. Flim, Omdat hun hart sprak ] Ans van Dam was onder andere betrokken bij de onderduik van Mirjam Dasberg. Zie : digitale catalogus Verzetsmuseum Amsterdam, objectnummers 13837 en 13989. Zij is de vrouw op de prent van Rob Korpershoek.

Abraham Drukker

op

I am the son of Anna Rosa Van Dam. Do you need any info. about heer?

Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het Digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.

Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren. Een ingekorte versie zal worden toegevoegd aan het monument in de tentoonstelling.
Tripadvisor