Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Zaandam Politiek 69442

Geboren

29 apr. 1922
Bussum

Aankomst

31 mei 1944
Dachau

Doorgevoerd

Buchenwald
12 dec. 1944

Aanvullingen

Lilian de Bruijn op 3 mrt. 2020
Literatuur: Lilian de Bruijn, Ik kreeg mijn vader niet dood. Het roekeloze bestaan van een kampoverlevende. (Boom, Amsterdam 2019)
Lilian de Bruijn op 7 mei 2015
Ton de Bruijn ging via Buchenwald naar Ohrdruf en vandaar naar Leitmeritz en Kaplitz ('dodenmarsen'). Hij werd op 8 mei door het Russische leger bevrijd. Hij was als Engelandvaarder opgepakt in Konstanz en na 9 maanden gevangenschap in Stuttgart kwam hij in Dachau terecht.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.