Arie Glim

Anna Paulowna In concentratiekampen droegen politieke gevangenen dit merkteken op hun kleding. Nederlandse gevangenen met een rode driehoek waren vooral verzetsmensen. 157444

Terug Tentoonstelling
  • Geboren
  • 25-12-1912
  • Anna Paulowna
  • Aankomst
  • 17-04-1945
  • Dachau
  • Onbekend

Aanvullingen

Anita Pastoor

op
beste mensen geen aanvullende info maar een woord van dank Arie glim was een oom van mijn vader via deze weg mijn kinderen kunnen laten zien wie oom Arie was omdat er geen verdere familie meer in leven is ik heb oom Arie wel gekend wat ik me kan herinneren een mooi man een klein vraagje van mij ik weet dat er een nummer op z.n arm stond was dit dan dat registratie nummer met zeer vriendelijke groet Anita Pastoor

BB

op

Arie Glim is een vrijgezelle landarbeider uit de Kop van Noord-Holland die actief is in communistische kringen. Hij is lid van de illegale CPN tijdens de bezetting. Vanwege zijn communistische activiteiten wordt hij door de SD in 1942 opgepakt en gevangen gezet. Hierna belandt hij in P.D. Amersfoort van waaruit hij wordt getransporteerd naar K.L. Neuengamme nabij Hamburg. Hier maakt hij de ontberingen van het concentratiekamp mee en staat geregistreerd onder nummer 19023 . Glim is een gevangene die valt onder het onder het zogenaamde Nacht- und Nebelerlaẞ. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Na Neuengamme belandde hij op 16-6-1944 in K.L. Natzweiler (17311 gev.nr.) Arie Glim wordt tewerkgesteld in het Aussenkommando Erzingen waar gevangenen worden ingezet om leisteenolie te winnen t.b.v. de Duitse oorlogsindustrie en brandstofwinning. KZ Erzingen was een klein Aussenkommando dat tegenover het station van Erzingen lag en ongeveer 200 tot 350 gevangenen telde. Toen op 16 april 1945 het algemene bevel door Heinrich Himmler werd gegeven dat alle concentratiekampen moesten worden geevacueerd, werd Glim met 158 andere gevangenen overgebracht naar K.L. Dachau en arriveerde daar vanuit Erzingen op 17-4-1945. Hij wordt geregistreerd met gevangenen nummer 157444. Vermoedelijk maakt hij hier op 29-4-1945 de bevrijding mee door de Amerikanen. Arie Glim overleefde de oorlog en keert terug naar Anna Paulowna, waar hij sinds 1945 als gemeenteraadslid de CPN vertegenwoordigde gedurende lange tijd (33 jaar). Glim ontvangt voor zijn werkzaamheden een koninklijke onderscheiding en is op 5-11-1994 op 81 jarige leeftijd overleden.

Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het Digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.

Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren. Een ingekorte versie zal worden toegevoegd aan het monument in de tentoonstelling.
Tripadvisor