Carel Christiaan Steensma

Rotterdam In concentratiekampen droegen politieke gevangenen dit merkteken op hun kleding. Nederlandse gevangenen met een rode driehoek waren vooral verzetsmensen. 103050

Terug Tentoonstelling
  • Geboren
  • 10-08-1912
  • Franeker
  • Aankomst
  • 06-09-1944
  • Dachau
  • Bevrijd
  • 29-04-1945
  • Dachau

Aanvullingen

Marjolijn de Loos

op
Die ïemand"was Godert van Dedem!!! Hij dekte Carel toe met zijn jas. Carel had een gezin en Godert zei vrijgezel te zijn. Het was belangrijk dat Carel bij zijn gezin terug zou keren. Kleren waren van groot belang om deze verschrikkelijke tijden, transporten en klimaat te overleven.

Verzetsmuseum Amsterdam

op

Carel Steensma (kleinzoon van) op 24-04-2015:

Geacht team van het Verzetsmuseum, Wat een geweldig idee deze tentoonstelling! Volgende week ga ik met mijn ouders naar Dachau voor de herdenking/viering van 70 jaar bevrijding van het kamp. Twintig jaar geleden was ik daar voor het eerst. Toen samen met mijn grootvader (die op 4 mei 2006 overleed). Een ongelooflijk moment om daar te zijn samen met een familielid dat (Natzweiler en) Dachau overleeft heeft... Vorig jaar heb ik het Verzetsmuseum bezocht en was erg onder de indruk! Een van de objecten die jullie daar hebben is het kerstboompje dat mijn grootvader maakte terwijl hij in 1941 gevangen zat in de Weteringschans. Veel dank voor uw geweldig werk om deze donkere periode in de geschiedenis te blijven belichten en voor komende generaties te bewaren en verklaren! Vriendelijke groeten uit Zurich, Zwitserland, Carel Steensma (jr.)

Verzetsmuseum Amsterdam

op

Carel Steensma probeerde in september 1941 per boot naar Engeland te ontkomen. De boot werd beschoten en Steensma werd geraakt in zijn rechterbeen. Vanuit de gevangenis aan de Weteringschans in Amsterdam ging hij naar kamp Natzweiler. Daar is zijn been zonder narcose door een medegevangene - een chirurg - afgezet. In het najaar van 1944 werd Steensma in een dodenwagon naar Dachau vervoerd; hij lijkt dood maar leeft nog. Hij wist iemands aandacht te trekken en werd tussen de lijken vandaan gehaald.

Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het Digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.

Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren. Een ingekorte versie zal worden toegevoegd aan het monument in de tentoonstelling.
Tripadvisor