Carel Hendrik Duran

Den Haag In concentratiekampen droegen politieke gevangenen dit merkteken op hun kleding. Nederlandse gevangenen met een rode driehoek waren vooral verzetsmensen. 100909

Terug Tentoonstelling
  • Geboren
  • 05-01-1908
  • Den Haag
  • Aankomst
  • 06-09-1944
  • Dachau
  • Bevrijd
  • 29-04-1945
  • Dachau

Aanvullingen

Patrick Rijns

op

BB bedankt voor je reactie en uitleg. Hij wou er zelf nooit over praten. Het enige wat hij er over vertelde is dat hij altijd met rechte rug is blijven lopen. Iets wat de Duitsers in het kamp niet konden uitstaan. Dan werd je meteen naar de andere wereld geholpen.

BB

op

Het zogenaamde Nacht- und Nebelerlaẞ. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Ze mochten geen brieven schrijven of ontvangen, de familieleden mochten niet weten waar de gevangenen verbleven en de verwanten werden bij overlijden niet op de hoogte gesteld. Veel verzetsmensen uit Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Noorwegen zijn zo op gruwelijke wijze om het leven gekomen.

Patrick Rijns

op

Hartelijk dank hr. P Vervuren. Dat is idd van mijn opa. De aantekening NN was een straf die hij op liep in het kamp. Nagt und Nebel. Waarbij je geen daglicht mocht zien en in de mijnen moest werken. Dit had ook nog gevolgen in zijn verdere leven nl stoflongen. Vr gr Patrick Rijns

P.Vervuren

op

uit archief Dachau

Patrick Rijns

op

Hij was mijn opa en is overleden in 1994 op 86 jarige leeftijd. Geweldig fijne man,die de karakter eigenschap had zijn kalmte te kunnen bewaren. Dit is mede de oorzaak geweest waardoor hij het concentratiekamp wist te overleven. Veel lotgenoten heeft hij in die tijd geholpen om die vreselijke tijd door te kunnen komen.

Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het Digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.

Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren. Een ingekorte versie zal worden toegevoegd aan het monument in de tentoonstelling.
Tripadvisor