Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Christiaan Hendrik Diters

Bussum Politiek 99673

Geboren

18 jun. 1913
Bussum

Aankomst

6 sep. 1944
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

BB op 3 okt. 2015
Chris Diters woont bij het uitbreken van de oorlog in Bussum aan de Plaggenweg 17. Hij is bouwtekenaar/aannemer van beroep en is gehuwd met Francina Lokhorst in 1939 en ze hebben samen 1 kind. Chris wordt opgepakt door de Sipo omdat hij verdacht wordt van verzetsactiviteiten. Diters wordt gevangene die valt onder het onder het zogenaamde Nacht- und Nebelerlaẞ. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Daardoor beland hij na diverse gevangenissen en kampen op 10-7-1943 in K.L.Natzweiler en wordt daar geregistreerd onder nummer 4395. Als de geallieerde troepen in september 1944 de Elzas en het kamp Natzweiler naderen, wordt door de SS besloten het kamp te ontruimen. Chris Diters gaat weer op transport en komt op 6 september 1944 aan in K.L. Dachau, geregistreerd onder nummer 99673. Daar maakt hij de bevrijding door de Amerikanen mee op 29-04-1945. Chris Diters overleefde de oorlog en is op 14-3-1966 overleden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.