Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Cornelis Hendrik Compter

Politiek 101217

Geboren

16 jul. 1894
Den Haag

Aankomst

6 sep. 1944
Dachau

Doorgevoerd

Mauthausen
14 sep. 1944

Aanvullingen

Bart van der Beek op 14 jan. 2019
Foto van Cornelis Compter
R. Harthoorn op 8 mei 2016
Compter was van Joodse afkomst, Hij was van beroep vrachtwagenchauffeur. Hij nam deel aan de Olympische spelen van 1928 in Amsterdam aan het onderdeel gewichtheffen bij de pluimgewichten. Hij nam tijdens de Tweede Wereldoorlog deel aan het Haagse communistisch verzet. Hij was betrokken bij het verspreiden van het verzetsblaadje De Vonk. Hij werd op 4 augustus 1941 gearresteerd door Johannes Hubertus Veefkind, die voor de oorlog lid van de Haagse Politie Inlichtingendienst was. Compter werd gearresteerd ten gevolge van een infiltratieactie door Johannes Hubertus van Soolingen, waar burgemeester De Monchy in mei 1940 opdracht toe had gegeven. In maart 1942 werd hij van het Oranjehotel overgebracht naar Kamp Amersfoort. Dezelfde maand werd hij overgebracht naar Buchenwald. In 1944 werd hij overgebracht naar het Nacht und Nebelkamp Natzweiler. In september 1944 werd hij overgebracht naar Dachau en kort daarop naar Mauthausen, waar hij op 23 februari 1945 ten gevolge van uitputting overleed. Bron: Rudi Harhoorn, Vuile oorlog in Den Haag

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.