David Lutraan

Raalte Joden droegen in concentratiekampen dit merkteken. Vanaf halverwege 1944 droegen zij ook een rode driehoek met een gele balk erboven. Buiten de kampen droegen zij een gele ster met het woord "Jood" erin. ......

Terug Tentoonstelling
  • Geboren
  • 24-01-1920
  • Raalte
  • Aankomst
  • Dachau
  • Bevrijd
  • 29-04-1945
  • Dachau

Biografie

David Lutraan was veehandelaar.

Begin oktober 1943 kwam Lutraan in Westerbork terecht. In februari 1943 wordt hij op transport gesteld naar Auschwitz, waar hij bijna twee jaar wist te overleven.

In januari 1945, toen de Sovjetlegers oprukten werd Auschwitz ontruimd. Gevangenen werden 'geëvacueerd'. Zo ook Lutraan, die met een groep gevangenen moest lopen naar het 70 km verderop gelegen Gleiwitz, dag en nacht en door weer en wind. Lutraan: 'Wij waren met 10.000 man, waarvan er wel zo'n 4.000 gestorven zijn.'

Daarna werd Lutraan via Buchenwald naar Dachau doorgevoerd. De trein arriveerde hier in de nacht van 27 op 28 april en bleef buiten het kamp staan. De volgende dag werden de gevangenen die nog leefden het kamp binnengebracht.

In de laatste dagen voor de bevrijding was de situatie in het kamp zeer chaotisch. Niet alle gevangenen kregen toen een nummer toegewezen, waaronder Lutraan.

David Lutraan was de enige Joodse Raalternaar die terugkwam uit de concentratiekampen.

Lutraan heeft na de oorlog een verklaring afgelegd bij het toenmalige Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD, tegenwoordig NIOD), waarin hij over de reis naar Dachau zegt: 'Zes dagen achtereen hebben we niets te eten gehad. Zelfs gras aten we nog. (...) We zaten met zo'n 70 tot 80 man in een wagon. Van die groep overleefden 36 deze treinreis. Velen stierven van de honger, anderen werden krankzinnig en werden doodgeschoten. In Dachau arriveerden we één dag voor de bevrijding. Het had ook geen dag langer moeten duren, want dan had ik het niet gehaald.'

Na de oorlog ging Lutraan (weer) werken als veekoopman. Hij overleed in maart 1999.

 

Aanvullingen

David Lee

op

"Begin oktober 1943 kwam Lutraan in Westerbork terecht. In februari 1943 wordt hij op transport gesteld naar Auschwitz, waar hij bijna twee jaar wist te overleven." should read "Begin oktober 1942..."

Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het Digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.

Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren. Een ingekorte versie zal worden toegevoegd aan het monument in de tentoonstelling.
Tripadvisor