Grijpskerk
In concentratiekampen droegen politieke gevangenen dit merkteken op hun kleding. Nederlandse gevangenen met een rode driehoek waren vooral verzetsmensen.
69128
Dirk Boonstra was gemeente-veldwachter in Grijpskerk. In maart 1943 kreeg Boonstra de opdracht om zeven joden op te pakken. Hij weigerde dit en werd samen met een aantal collega’s gearresteerd. Hij kwam via kamp Vught in Dachau terecht. Boostra overleed in september 1944 in het concentratiekamp Flössenburg.
Aanvullingen
Jitze J. Noorman
op
Het is opvallend dat leerlingen wel aandacht besteden aan de moord op de joden maar dat zij zelden inspiratie vinden in een heldendaad als van Dirk Boonstra. Bij de herdenking van de Tweede Wereldoorlog staat de jodenvervolging met stip op één, niet de geschiedenis van verzetslieden, onderduikers, onderduik gevers, militairen, dwangarbeiders die ook vaak met hun leven betaalden. Hoe komt het dat hun verhaal er zo bekaaid afkomt? Welke rol spelen onderwijzers hierin?
Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.