Dirk Sleeuwenhoek

Eijsden In concentratiekampen droegen politieke gevangenen dit merkteken op hun kleding. Nederlandse gevangenen met een rode driehoek waren vooral verzetsmensen. 157413

Terug Tentoonstelling
  • Geboren
  • 16-05-1917
  • Delft
  • Aankomst
  • 17-04-1945
  • Dachau
  • Bevrijd
  • 29-04-1945
  • Dachau

Aanvullingen

Marjolijn de Loos

op

De gevangenen uit kamp Natzweiler zijn in september 1944 naar Dachau en/of anderen kampen getransporteerd. Hij moet dus eerst ergens anders geweest zijn voor hij op 17-4-1945 naar Dachau ging.

Paul De Jongh

op

Beste G. Sleeuwenhoek, ik verwijs graag naar het boek (Grenzeloos verzet) dat ik recent schreef over de verzetsgroepen waar uw oom deel van uitmaakte. Met vriendelijke groet, Paul.

B

op

Dirk Sleeuwenhoek (Dick) was een verzetsman, en douanier van beroep. Dick Sleeuwenhoek hielp o.a. ontsnapte krijsgevangenen en Joden via Maastricht de grens over te steken naar België, Frankrijk om zo Spanje te bereiken. De contacten met Engeland liepen via de Graaf van Liedekerke de Pailhe, Alfons en Hubert Smeets. Het betrof hier het Hannibalspiel. In oktober 1942 wordt hij door verraad gearresteerd en gevangen gezet in Maastricht, waar de SD een klooster aan de Tongerseweg in gebruik hadden als gevangenis. Eind november 1942 werd hij met andere verzetsmensen van zijn groep overgebracht naar de SD Polizeigefangnis Haaren. Op 27 juli 1943 werd hij overgebracht naar de Kriegswehrmachtsgefangnis aan de Gansstraat in Utrecht voor een proces dat twee dagen later begon. Bij het proces in de Gansstraat werden doodstraffen uitgesproken, drie gratieverleningen en de rest werd ‘abgetrennt’ zo ook Dirk Sleeuwenhoek. Op 23 oktober 1943 werd hij met de rest van de abgetrennten over gebracht naar P.D. Amersfoort. Op 27 oktober 1943 gaat Dirk Sleeuwenhoek met 67 anderen op transport naar K.L. Natzweiler waar hij als Nacht-und Nebelgevange aan zware dwangarbeid wordt onderworpen. Dirk wordt gevangene die valt onder het onder het zogenaamde Nacht- und Nebelerlaẞ. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Op 17-4-1945 wordt hij verplaatst naar K.L. Dachau waar hij de bevrijding door de Amerikanen mee maakt. Dirk Sleeuwenhoek is op 26-5-1967 op 50 jarige leeftijd overleden. Op de foto staat Dirk Sleeuwenhoek uiterst links in donker kostuum

G.Sleeuwenhoek

op

Ik zou graag in contact komen met mensen die mij meer informatie kunnen geven over mijn overleden oom Dirk Sleeuwenhoek die o.a in Natzweiler en Dachau -Allach gevangen heeft gezeten

Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het Digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.

Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren. Een ingekorte versie zal worden toegevoegd aan het monument in de tentoonstelling.
Tripadvisor