Elisabeth Jacoba Hermsen

Den Haag In concentratiekampen droegen politieke gevangenen dit merkteken op hun kleding. Nederlandse gevangenen met een rode driehoek waren vooral verzetsmensen. 123206

Terug Tentoonstelling
  • Geboren
  • 16-04-1895
  • Muiden
  • Aankomst
  • 15-10-1944
  • Dachau
  • Bevrijd
  • 29-04-1945
  • Dachau

Biografie

Elisabeth Hermsen was verpleegster.

Op 23 februari 1944 is ze opgepakt in Den Haag, wgens ‘hulp aan Joden’. Ze had Joden verborgen en is verraden.

Via Scheveningen, Vught en Ravensbruck kwam ze in Dachau terecht. Daar zat ze in een buitenkamp, het Agfa-Kommando, waar veel Nederlandse vrouwen zaten. Na de bevrijding keerde ze terug naar Nederland. Ze heeft nooit meer over haar tijd in het kamp gesproken.

Elisabeth Hermsen overleed op 8 december 1980.

Aanvullingen

Margo Sybranda

op

Liesbeth Hermsen is van 16 okt '44 tot 1-2-'45 in München geweest, heeft daarna gewerkt volgens haar eigen opgave als hoofd van het vrouwenziekenhuis in Dachau tot aan 27 mei 1945. Ze leed zelf aan vlektyphus en kon niet eerder gerepatrieerd worden.

Jack van Ommen

op

Dit klinkt bekend. Onze moeder sprak er ook weinig over. Ik heb aan de hand van de verhalen van haar medegevangen, volgens mij, het meest gedetaileerde verhaal er over geschreven in "De Mastmakersdochters" zie: www.DeMastmakersdochters.nl en ook op de web site van mijn broer www.vanommenverzet.eu Was Hermsen haar meisjesnaam? Ik kom die naam nergens tegen onder de Agfa Commando vrouwen. Hartelijke groeten

sybranda

op

Tante Bets was de lievelingstante van mijn moeder. Wij weten heel weinig over haar kamptijd, ze heeft er nooit meer over gesproken. Ze was verpleegster en had joden verborgen en is verraden. Via Scheveningen, Vught en Ravensbruck is ze in Dachau terechtgekomen. Wij zouden dolgraag meer te weten komen over die periode.

Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het Digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.

Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren. Een ingekorte versie zal worden toegevoegd aan het monument in de tentoonstelling.
Tripadvisor