Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Groesbeek Politiek 123128

Geboren

20 jan. 1909
Alkmaar

Aankomst

15 okt. 1944
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

P.H.H. Scharp op 5 jun. 2015
Dames en heren, Mijn moeder heette voluit Ella Scharp-Halberstadt, werd Elly genoemd en heeft in Duitse handen nooit haar meisjesnaam genoemd. Volgens mij is mijn moeder nooit in Dachau geweest, wel in een bijkamp bij de AGFA-fabrieken, ook wel het AGFA-kommando genoemd. Daar moesten ze tijdbuizen maken. De groep is bevrijd in Wolfratshausen (niet Dachau). Momenteel schrijft mw A. Nolet uit Nijmegen een korte biografie over mijn moeder, die zal worden gepubliceerd in Numaga, tot dan een embargo op de tekst.De heer van Ommen, heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het AGFA-kommando. Als U meer vragen heeft ben ik bereid U te hulp te komen. met vriendelijke groeten, P. Scharp

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.