Geert Beikes

Oude Pekela In concentratiekampen droegen politieke gevangenen dit merkteken op hun kleding. Nederlandse gevangenen met een rode driehoek waren vooral verzetsmensen. 36185

Terug Tentoonstelling
  • Geboren
  • 03-04-1911
  • Oude Pekela
  • Aankomst
  • 12-09-1942
  • Dachau
  • Doorgevoerd
  • 22-10-1944
  • Neuengamme

Aanvullingen

.

op

Het is niet uitgesloten dat Beikes na Neuengamme nogmaals is verplaatst naar Bergen Belsen.

Hans Beikes

op

In mijn beleving heb ik de naam van deze Geert Beikes aangetroffen in het register Bergen Belsen. Achter zijn naam de mededeling 'bevrijd april 1945'

BB

op

Arbeider Geert Beikes is een CPN verzetsman die in 1937 al lid was van de CPN. Beikes was tevens een van de leidende figuren omtrent het illegale blad Noorderlicht. Geert was gehuwd en vader van 1 zoon die kort voor zijn arrestatie door de Sipo op 9-9-1941 geboren was. Beikes werd opgesloten en aan verhoren onderworpen in het Scholtenshuis in Groningen en werd vervolgens overgebracht naar P.D.L. Amersfoort, waar hem op 1-4-1942 transport naar K.L. Buchenwald wachtte. Hier wordt hij onder Haeftlingnummer 2843 wordt geregistreerd. Al na drie weken gaat hij weer op transport, en wordt als Nacht- und Nebelhaeftling op 27-4-1942 doorgevoerd naar K.L. Gross Rosen. Daar blijft hij tot 11-9-1942 en wordt weer verplaatst naar K.L. Dachau waar hij een dag later arriveerde en wordt geregistreerd met nummer 36185. Op deze website staat vermeld dat hij op 22-10-1944 door is gevoerd naar Neuengamme, maar tussentijds heeft Beikes ook nog in Natzweiler gevangen gezeten. Kortom een tocht vol ontberingen langs verschrikkelijke concentratiekampen, die hij uiteindelijk wist te overleven. Geert Beikes is op 18-3-1981 op 69-jarige leeftijd overleden.

Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het Digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.

Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren. Een ingekorte versie zal worden toegevoegd aan het monument in de tentoonstelling.
Tripadvisor