Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Oude Pekela Politiek 102609

Geboren

5 feb. 1914
Vlagtwedde

Aankomst

6 sep. 1944
Dachau

Doorgevoerd

Neuengamme
22 okt. 1944

Aanvullingen

BB op 1 nov. 2015
De vrijgezelle landarbeider George Steinfelder woont aan het begin van de oorlog in Oude Pekela aan de Bronsveen 17 en is sinds 1937 actief in communistische kringen en lid van de CPN. Op 10-09-1941 wordt hij door de SD Groningen opgepakt en wordt verdacht vanwege het verspreiden van communistische pamfletten en lectuur zoals het Noorderlicht en De Waarheid. Op 2 april 1942 wordt hij naar K.L. Buchenwald afgevoerd waar hij gevangen wordt gezet onder gevangenen nummer 2833. Steinfelder blijft in Buchenwald tot 2-3-1944 en wordt dan overgebracht naar K.L. Natzweiler in de Elzas. Hij is een gevangene die valt onder het onder het zogenaamde Nacht- und Nebelerlaẞ. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Steinfelder komt aan in K.L. Natzweiler en wordt onder nummer 07770 gevangen gezet. Als de geallieerde troepen in september 1944 de Elzas en het kamp Natzweiler naderen, wordt door de SS besloten het kamp te ontruimen. Hij gaat weer op transport en komt op 6 september 1944 aan in K.L. Dachau, geregistreerd onder nummer 102609, om 6 weken later op 22-10-1944 te worden doorgevoerd naar K.L. Neuengamme. Daarna gaat Steinfelder nog eenmaal op transport en wordt overgebracht naar K.L. Mittelbau Dora bij Nordhausen en geregistreerd onder nummer 113005. Hier is hij volgens de Todesbucher van het kamp op 8-3-1945 overleden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.