Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Gerardus Hermanus Houweling

Bussum Politiek 36242

Geboren

28 jul. 1914
Weesperkarspel

Aankomst

12 sep. 1942
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

BB op 19 jun. 2015
Gerardus Hermanus Houweling (Gerrit) woont bij het uitbreken van de oorlog in Bussum. Hij is gehuwd met Everdina Kloosterman op 1 maart 1939 te Bussum en ze krijgen samen 3 kinderen, waarvan er op het moment van zijn arrestatie er al een geboren is. Gerrit Houweling is kok/bakker van beroep en wordt op 15 september 1941 op last van de SD Amsterdam opgepakt. Hij wordt verdacht van lidmaatschap van verzetsgroep De Geuzen. Na gevangen te zijn gezet begint voor Gerrit Houweling een lange en slopende tocht langs concentratie kampen Buchenwald (gevangennr. 1895), Gross Rosen (16292), Natzweiler, en uiteindelijk K.L. Dachau (36242). Hij wordt uiteindelijk bevrijd op 29-4-1945 door de Amerikanen in Rosenheim waar hij vermoedelijk in een Aussenkommando dwangarbeid verricht. Houweling werkte na de oorlog o.a. als monteur van reclame materiaal, en is op 9-6-1988 in Noordwijkerhout overleden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.