Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Enschede Politiek 110940

Geboren

4 mei 1918
Enschede

Aankomst

22 sep. 1944
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

Marlon Talla-Donia op 14 dec. 2021
Mijn oma, Maria Theresia Beckers-Haer, is de zus van Gerrit Haer. Volgens mijn moeder Maria Hermina Antonia Donia-Beckers is Gerrit vlak na de oorlog naar Australië geemigreerd. Daar is hij getrouwd met de Nederlandse Paula. Daarvoor heeft hij met Judith (een Australische) een dochter gekregen. Gerrit was er 1 van 6. 2 jongens en 4 meisjes. We weten niet precies wanneer Gerrit is overleden, we denken al in de jaren 70.
BB op 8 jun. 2015
Gerrit Haer geboren 4-5-1918 als zoon van politieman Hendrik Haer en Maria Haer-Nijland, woont bij het uitbreken van de oorlog in de Bartjanstraat 60 te Enschede en werkt als monteur. In 1933 is zijn moeder overleden. Gerrit volgde de Ambachtsschool en leerde het vak van monteur. In de meidagen van 1940 diende hij bij de Rijdende Veldartillerie in het Nederlands Veldleger. Gerrit raakte bij het verzet betrokken en werd op 17-3-1942 door de Sipo opgepakt. Gerrit Haer valt onder het zogenaamde Nacht- und Nebelerlaẞ. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Twee speciale Nacht und Nebel-concentratiekampen waren Natzweiler-Struthof in de Elzas, tegenwoordig in Frankrijk, en Groẞ Rosen in Polen. De gevangenen werden barbaars behandeld en moesten meestal op een hongerdieet in bijvoorbeeld de steengroeve of mijnen werken totdat de dood volgde. Ze mochten geen brieven schrijven of ontvangen, de familieleden mochten niet weten waar de gevangenen verbleven en de verwanten werden bij overlijden niet op de hoogte gesteld. Veel verzetsmensen uit Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Noorwegen zijn zo op gruwelijke wijze om het leven gekomen. Gerrit komt op 27-10-1943 aan in K.L. Natzweiler en wordt geregistreerd onder nummer 05641. Hier verblijft hij als NN-Haeftling tot hij op transport gaat naar K.L. Dachau waar hij op 22-9-1944 aankomt en de bevrijding van het kamp meemaakt.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.