Gerrit Johannes Kok

Oldenzaal In concentratiekampen droegen politieke gevangenen dit merkteken op hun kleding. Nederlandse gevangenen met een rode driehoek waren vooral verzetsmensen. 56919

Terug Tentoonstelling
  • Geboren
  • 16-05-1925
  • Oldenzaal
  • Aankomst
  • 20-10-1943
  • Dachau
  • Doorgevoerd
  • 22-12-1943
  • Buchenwald

Aanvullingen

Robert Kok

op
Na gesprekken met mijn moeder duidelijkheid gekregen dat uitkering niet is geweigerd, maar het voor mijn vader te pijnlijk was om te vertellen wat hij in de kampen mee heeft gemaakt en daarom af heeft gezien van een uitkering.

Robert Kok

op

Gerrit Kok werd vanuit Buchenwald te werk gesteld in Dora-Mittelbau. Aan het eind van de oorlog werd hij vanuit Dora-Mittelbau op transport gesteld en in Zuid-Duitsland/Oostenrijk door Duitse Edelweiss Gebirgsjäger bevrijd uit handen van SS. Hij is meegereisd met de Amerikanen door Frankrijk voordat hij uiteindelijk terugkeerde naar Nederland. In Nederland vervulde Gerrit dienstplicht, maar werd wegens te anti-autoritaire houding niet uitgezonden naar Indonesie. Hij meldde zich als vrijwilliger voor Korea maar werd niet uitgezonden. Na zijn terugkeer in Nederland te werk gesteld in staatsmijnen (eerder ondergronds gewerkt in V1/V2 fabrieken!) Daarna werkzaam geweest in de textiel en metaal tot afkeuring wegens longklachten. Gerrit heeft een uitkering aangevraagd bij Stichting 40 - 45 maar geen ontvangen wegens niet kunnen aantonen blijvende gevolgen door verblijf in kampen en werkzaamheden na de oorlog in staatsmijnen, textiel en metaal. Gerrit zijn persoonlijke geschiedenis is beschreven in Weustink - 1981 - Oldenzaal na de bevrijding. In 2001 is Gerrit Kok na een lang ziektebed thuis overleden, omdat hij na het overleven van ziekenbarakken in kampen een hekel had aan ziekenhuizen.

Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het Digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.

Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren. Een ingekorte versie zal worden toegevoegd aan het monument in de tentoonstelling.
Tripadvisor