Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Zutphen Politiek 30433

Geboren

8 nov. 1888
Zutphen

Aankomst

17 jun. 1942
Dachau

Overleden

18 jun. 1942

Aanvullingen

Frederike Willemina Cerneus op 21 okt. 2021
Dat was mijn opa... Ze hadden meer kinderen dan 2 Mijn moeder Jannetje Theodora van Dongeren. Mien van Dongeren. Huibert van Tongeren Ab ( waarschijnlijk Albert) van Dongeren. Jacoba van Dongeren. Dora van Dongeren ( die was niet van hem volgens zeggen.) Woonde inderdaad in de Kolenstraat in Zutphen. Oma later op de Paardewal alleen.
BB op 19 nov. 2015
Gerrit Johannes Hendrikus van Dongeren woonde tijdens de oorlog aan de Kolensstraat 11a te Zutphen. Hij was op 2-12-1914 gehuwd met Theodora van Dillen en ze hadden samen twee kinderen. Gerrit is huisschilder van zijn vak en is actief in communistische kringen. Hij is medewerker van de Waarheid en vanwege deze activiteiten wordt hij op 25 juni 1941 gearresteerd en in het huis van bewaring opgesloten. Gerrit wordt dan waarschijnlijk via P.D. Amersfoort afgevoerd naar K.L. Neuengamme in Duitsland. Na enkele maanden wordt hij doorgevoerd naar K.L. Dachau waar hij op 17-6-1942 arriveerde en daags erna door ziekte op 18-6-1942 overleed op 53-jarige leeftijd.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.