Gijsbertha van Garderen- van Egdom

Leusden In concentratiekampen droegen politieke gevangenen dit merkteken op hun kleding. Nederlandse gevangenen met een rode driehoek waren vooral verzetsmensen. 123203

• Geboren
  • 04-09-1902
  • Stoutenburg
  • Aankomst
  • 15-10-1944
  • Dachau
  • Bevrijd
  • 29-04-1945
  • Dachau

Aanvullingen

José van Maanen-van der Tas

op

"Kleine Oma" was mijn overgrootmoeder. Ik heb haar nog gekend en weet dat ze een nummer op haar arm had getatoëerd. Ze heeft mij niks verteld over de oorlog maar wat ik weet is dat zij is opgepakt omdat zij en mijn overgrootopa mensen helpen onderduiken. In het boekje "De laatste trein naar Auschwitz" van Inge, Rolf en Nico Kamp is mijn overgrootoma beschreven. Daarin staat dat een van de broers met "tante Gijsje" naar een ander onderduikadres is gebracht. Mijn overgrootoma was een klein maar een erg sterke vrouw waar ik veel bewondering voor heb. Ze is via Kamp Vught, Kamp Ravensbrück in Kamp Dachau terecht gekomen.

Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het Digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.

Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren. Een ingekorte versie zal worden toegevoegd aan het monument in de tentoonstelling.