Gilles de Zeeuw

Vlaardingen In concentratiekampen droegen politieke gevangenen dit merkteken op hun kleding. Nederlandse gevangenen met een rode driehoek waren vooral verzetsmensen. 38023

Terug Tentoonstelling
  • Geboren
  • 13-07-1902
  • Vlaardingen
  • Aankomst
  • 30-10-1942
  • Dachau
  • Overleden
  • 25-02-1944
  • Dachau

Aanvullingen

BB

op
Gilles de Zeeuw woonde bij het uitbreken van de oorlog met zijn echtgenote Marie aan de Nieuwe Laan 25 te Vlaardingen. Hij was scheepstimmerman van zijn vak en raakte al snel na de capitulatie van Nederland betrokken bij het Geuzenverzet. Op 21-12-1940 wordt hij opgepakt op last van de SD en na het huis van bewaring komt hij via kamp Schoorl op 9 april 1941 terecht in K.L. Buchenwald waar hij wordt geregistreerd onder gevangenen nummer 5988. Na een verblijf van ruim anderhalf jaar gaat Gilles de Zeeuw op 29-10-1942 op transport naar K.L. Dachau waar hij daags erna arriveerde en wordt geregistreerd met nummer 38023. In het voorjaar van 1943 wordt hij overgeplaatst naar het nieuw geopende Kdo.Haunstetten, een Aussenkommando van Dachau in de gemeente Augsburg. Het kamp bestond uit circa 15 barakken en er waren ongeveer 2700 mannen ondergebracht. Zij moesten voornamelijk werken in de Messerschmittwerke waar vliegtuigen werden gemaakt voor de Duitse oorlogsindustrie. Daarmee was het tevens een voornaam doelwit voor geallieerde bombardementen. Op 25-2-1944 voerden geallieerde bommenwerpers een aanval uit op de Messerschmittwerke. Ook de barakken van Kdo. Haunstetten werden bij dit bombardement geraakt en in totaal kwamen bij het bombardement circa 88 mensen om het leven. Gilles de Zeeuw was een van de slachtoffers die door geallieerde bommen in Kdo. Haunstetten om het leven kwam.

Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het Digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.

Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren. Een ingekorte versie zal worden toegevoegd aan het monument in de tentoonstelling.
Tripadvisor