Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Onstwedde Politiek 69049

Geboren

4 jan. 1896
Stadskanaal

Aankomst

26 mei 1944
Dachau

Doorgevoerd

Auschwitz
24 nov. 1944

Aanvullingen

J.Steenwinkel-Ham op 9 feb. 2017
Harm.Ham woonde op het moment toen hij werd Gearresteerd op de Broeklaan 32 te Assen
BB op 25 aug. 2016
Harm Ham woonde in de oorlog aan het van Brakelplein 48 te Groningen en was gehuwd op 19-8-1921 met Sjoukje de Boer. Hij was van gereformeerde huize en had twee kinderen. Harm werkte bij de politie als rechercheur en werd op 9-3-1943 door de SD opgepakt omdat hij weigerde gearresteerde Joden te vervoeren. Na een gevangenschap in het Scholtenshuis, werd hij afgevoerd naar kamp Vught. Op d.d. 26-5-1944 is komt hij aan in K.L. Dachau waar hij wordt geregistreerd onder nummer 69049. Na een gevangenschap van een half jaar wordt hij doorgevoerd naar het oosten, naar K.L. Auschwitz waar hij in Kdo. Monowitz belandde eind november 1944. Auschwitz III was het werkkamp, waar bedrijven als IG Farben en Krupp Stahl vestigingen hadden.De evacuatie van Auschwitz en de sattelietkampen begon op 18 januari 1945 toen ongeveer 60.000 meest Joodse gevangenen op een dodenmars naar Wodzislaw (Loslau in het Duits) werden gestuurd. Daar werden zij in goederenwagons gestouwd en naar andere concentratiekampen verder naar het westen gestuurd, naar kampen als Gross-Rosen, Buchenwald, Dachau en Mauthausen. Minstens 15.000 mensen stierven of werden gedood op die dodenmars. Drie dagen later, op 21 januari, werden 4.000 gevangenen, meest Joden, weggestuurd uit kamp Blechhammer. Gezien de notities in het Groninger Archief en de datum van overlijden, is het aannemelijk dat Harm Ham een van de doden is die door uitputting op deze marsen is omgekomen. Hij werd 49 jaar. In de Emmaschool is Assen staat zijn naam vermeld op de monumentplaat (zie foto).

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.