Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Hendrik Hubertus Nak

Amsterdam Politiek 36339

Geboren

7 aug. 1922
Houten

Aankomst

12 sep. 1942
Dachau

Overleden

23 nov. 1942

Aanvullingen

BB op 3 okt. 2015
Hendrik Nak woont in 1940 aan de Joost de Moorstraat 14 in Amsterdam bij zijn ouders thuis en is werkzaam als arbeider in een groentekwekerij. Hendrik wordt op 18 juli 1941 door de SD opgepakt op verdenking van lidmaatschap van een illegale organisatie. Na enige tijd in het huis van bewaring te hebben gezeten gaat hij waarschijnlijk via P.D. Amersfoort op transport naar K.L. Buchenwald en arriveerde daar op 2 april 1942 en wordt er geregistreerd onder nummer 3133. Lang duurde zijn gevangenschap daar niet, want op 27 april 1942 wordt Hendrik Nak doorgevoerd naar K.L. Gross Rosen. Op 12 september 1942 komt een transport uit Gross Rosen aan in K.L. Dachau, met o.a. Nak aan boord. Hendrik Nak is op 23-11-1942 op 20-jarige leeftijd in Dachau overleden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.