Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Vlaardingen Politiek 101195

Geboren

8 dec. 1916
Vlaardingen

Aankomst

6 sep. 1944
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

BB op 3 sep. 2015
Hendrik (Henk) Knoester werkt in Vlaardingen op scheepswerf de Jong voor het uitbreken van de oorlog. Als in 1939 Nederland zijn troepen mobiliseert wordt Henk Knoester bij zijn onderdeel, Artillerie, opgeroepen en hij diende tijdens de Meidagen van 1940. Na zijn demobilisatie was de vrijgezelle Henk Knoester een van de eerste verzetsmensen in de regio Rotterdam en eind 1940 werd de verzetsgroep De Geuzen gevormd. Hij wordt echter door verraad van een infiltrant in de verzetsgroep op 7-8-1942 opgepakt en na een uitputtend verhoor was de aanklacht Feindbeguenstigung, wat zoveel inhield als spionage/sabotage/wapenbezit. Het proces werd gevoerd door het Luftwaffegericht in de Gansstraat in Utrecht. De uitspraak tegen Knoester luidde Abgetrennt, hetgeen zoveel betekende als verdwijnen in de concentratie kampen. Op 27 oktober 1943 belandde hij in K.L. Natzweiler waar hij onder gevangenen nummer 05647 als Nacht und Nebelhaeftling gevangen werd gezet. Henk Knoester valt onder het onder het zogenaamde Nacht- und Nebelerlaẞ. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Als de geallieerde troepen in september 1944 de Elzas en het kamp Natzweiler naderen, wordt door de SS besloten het kamp te ontruimen. Henk Knoester gaat weer op transport en komt op 6 september 1944 aan in K.L. Dachau, geregistreerd onder nummer 101195. Hier maakt hij de bevrijding door de Amerikaanse troepen mee op 29-4-1945. Na zijn terugkeer uit Dachau heeft hij zijn werk bij de scheepswerf als monteur weer hervat. Hij is getrouwd met Lenie de Gast vader van een dochter en is na een lang ziekbed is deze verzetsman van het eerste uur in 1994 overleden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.