Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Nijkerk Politiek 68795

Geboren

18 okt. 1921
Marum

Aankomst

26 mei 1944
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

Bibliotheek Verzetsmuseum Amsterdam op 9 sep. 2020
Hendrik Sietsma staat in de kamparchieven van KZ Dachau geregistreerd onder zijn pseudoniem Albertus Zacht. Dat pseudoniem heeft ook een andere geboortedatum: 10-07-1917.
Wilhelmien van Mourik-Kanis op 11 sep. 2016
Op een indrukwekkende reis in 1984 naar diverse concentratiekampen, o.a. Buchenwald, georganiseerd door de ExPoGe (vereniging van Ex Politieke Gevangenen), samen met mijn moeder Petronella Kanis-Paans, heb ik Henk Sietsma ontmoet, die evenals mijn vader Jan Kanis, in Dachau gevangen was in 1944-1945. Mijn vader was al lang daarvoor overleden, in 1972, en ik kon zijn verhalen over die tijd, niet meer horen, maar wel van Henk Sietsma en diverse andere mensen. Een verdrietige maar zeer indrukwekkende reis en weer eens werd ik mij ervan bewust wat deze mensen is aangedaan. En dat ze het overleefd hebben mag een wonder genoemd worden. Zij mogen nooit worden vergeten.
Kees Sietsma op 12 jul. 2015
ik heb een foto van mijn vader Henk Sietsma toegevoegd

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.