Hendrikus Gijsbertus Gerardus van de Water

Eindhoven In concentratiekampen droegen politieke gevangenen dit merkteken op hun kleding. Nederlandse gevangenen met een rode driehoek waren vooral verzetsmensen. 140513

• Geboren
  • 29-01-1924
  • Eindhoven
  • Aankomst
  • 03-02-1945
  • Dachau
  • Bevrijd
  • 29-04-1945
  • Dachau

Biografie

Henk van de Water zat voor de Arbeitseinsatz in Stuttgart maar werd gearresteerd wegens werkweigering en een vluchtpoging. Begin februari 1945 kwam hij in Dachau terecht, waar hij vlektyfus kreeg. Medegevangene Willem ‘Bib’ van Lanschot kwam hem elke dag eten brengen en was een belangrijke steun voor Henk. Nog altijd heeft Henk spijt dat hij Bib hiervoor nooit heeft bedankt.

Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het Digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.

Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren. Een ingekorte versie zal worden toegevoegd aan het monument in de tentoonstelling.