Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Hendrikus Leonardus Heij

Krommenie Politiek 69328

Geboren

16 apr. 1914
Hilversum

Aankomst

26 mei 1944
Dachau

Overleden

1 mei 1945

Aanvullingen

Willem Cornelis Evertse op 28 jun. 2016
Monumenten Spreken (documentaire) - 05 Krommenie: Verblifa Op 29 april 1943 roept de bezetter 300.000 Nederlandse oud-militairen op die gevochten hebben in mei 1940. Ze moeten zich melden voor de arbeidsinzet in Duitsland. Dat wil niemand, en spontaan breken er overal in Nederland stakingen uit. Ook in Krommenie bij blikfabriek Verblifa. De Duitsers reageren woedend: ze schieten vier stakers van de fabriek dood terwijl er tien mannen worden weggevoerd. Vier van hen keren na de oorlog levend terug. Door de staking beseffen de Duitsers dat Nederlanders bereid zijn zich actief te verzetten tegen hun regime. Vanaf dat moment verhardt de strijd aan beide kanten. Het monument staat aan de Zuiderhoofdstraat, naast huisnummer 141. De vader van Cees Boschman (1939) werd in 1942 van zijn bed gelicht wegens illegale communistische activiteiten en is nooit meer teruggekomen. Wim Evertse (1924) werkte in de oorlog bij de Verblifa samen met zijn zwager Henk Heij (Hendrikus Leonardus Heij) die werd opgepakt en de dood vond in Dachau. De oom van Greetje Henneman (1931) was één van de mannen die werd gefusilleerd na de staking bij Verblifa. https://www.youtube.com/watch?v=VlzZsVAT9wM
Fransz Heij op 7 mei 2015
Ook nog een foto van Henk Heij Henk woonde in Hilversum. Jan van Beierenstraat 25 aldaar, en is verhuist naar Krommenie in die tijd,net voor de oorlog.
Fransz Heij op 7 mei 2015
Dit zat in een foto boek van mijn vader( broer) van Henk,en inmiddels overleden Ook bezit ik nog een Krijttekening van Oom Henk( een stilleven) Verder weet ik inmiddels van de deportatie in Krommenie.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.