Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Hermanus WIlhelmus Antonius Fontijn

Amsterdam Politiek 33909

Geboren

28 sep. 1924
Amsterdam

Aankomst

9 aug. 1942
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

- op 5 jan. 2016
Herman Fontijn woont aan de Ferdinand Bolstraat 151 te Amsterdam. De slagersknecht raakt op zeer jonge leeftijd al betrokken bij het verzet. Hij wordt lid van verzetsgroep Nederlandse Oranje Leger (N.O.L.). Onder een dekmantel van een gymnastiekvereniging die veel in het Amsterdamse Bos trainde worden plannen voor sabotage en oversteek naar Engeland bedacht. De groep bestond uit 42 man. Op 30-6-1941 worden door enkele leden van het N.O.L. opgepakt door de SD en er zou iemand doorslaan waardoor de hele groep wordt opgerold. Ook de 16 jarige Herman Fontijn wordt opgepakt op deze datum en overgebracht naar het huis van bewaring aan de Weteringschans. Na twee maanden overgeplaatst naar het huis van bewaring aan de Amstelveenseweg/Havenstraat. Hierna overgebracht naar P.D. Amersfoort, om op transport te gaan naar K.L. Buchenwald en daar op 2-4-1942 te arriveren. Van hieruit wordt Herman vermoedelijk op 27-4-1942 naar NN-kamp Gross Rosen getransporteerd. Fontijn is een gevangene die valt onder het onder het zogenaamde Nacht- und Nebelerlaẞ. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Na een verblijf van een paar maanden wordt hij doorgevoerd naar K.L. Dachau (33909). Tussentijds weer verplaatst naar K.L. Natzweiler (05486) om op 22-09-1944 weer naar Dachau te worden gesleept. Hier maakt de jonge Herman Fontijn de bevrijding van Dachau mee. Hij is na de oorlog getrouwd en op 23-1-2007 op 83 jarige leeftijd overleden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.