Hugo van der Hoest

Maassluis In concentratiekampen droegen politieke gevangenen dit merkteken op hun kleding. Nederlandse gevangenen met een rode driehoek waren vooral verzetsmensen. 90843

Terug Tentoonstelling
  • Geboren
  • 10-12-1897
  • Maassluis
  • Aankomst
  • 06-08-1944
  • Dachau
  • Doorgevoerd
  • 24-08-1944
  • Flossenbürg

Aanvullingen

BB

op
Hugo van der Hoest woont aan het begin van de oorlog aan de Lijnstraat 4 in Maassluis. De magazijnbediende is op 22-12-1921 in het huwelijk getreden met Teuntje Klomp. Het gezin heeft 5 kinderen. Hugo van der Hoest raakt betrokken bij het verzet en wordt op 14-2-1941 door de Sipo opgepakt op verdenking van lidmaatschap van de Geuzen. Hij wordt opgesloten in het Oranjehotel in Scheveningen waar hij tot 8 april 1941 gevangen zit. Van hieruit gaat hij op transport naar K.L. Buchenwald waar hij op 9 april 1941 wordt geregistreerd onder nummer 5372. Op 19 juli 1943 vertrekt een transport met gevangenen vanuit concentratiekamp Buchenwald met onbekende bestemming. Het doel van de reis blijkt de Poolse hoofdstad Warschau te zijn. Daar zullen de gevangenen uit Buchenwald worden ingezet als kwartiermakers; bouwers van een nieuw concentratiekamp. In de trein vanuit Buchenwald waren 223 Duitsers, 47 Fransen, 13 Belgen, 1 Italiaan, 1 Luxemburger. En 15 Nederlanders, meest politieke gevangenen. Onder hen is ook Hugo van der Hoest. Na zijn verblijf vol ontberingen en harde dwangarbeid in Warschau komt van der Hoest op 6 augustus 1944 aan in K.L.Dachau waar hij wordt geregistreerd onder nummer 90843 en waar hij slechts drie weken verblijft om weer doorgevoerd te worden naar een ander concentratiekamp, ditmaal een Aussenkommando van K.L. Flossenburg ten oosten van de plaats Nürnberg. Hij komt er op 28 augustus 1944 aan. Hiervandaan komt hij vermoedelijk in het Kdo. Rabstein dat in Tsjechie ligt. In het voorjaar van 1944 is er een barakkenkamp ingericht voor circa 600 gevangen die in de zandsteenmijnen moeten werken bij Kamnitz-Neudörfel. Aan het einde van de oorlog zijn er 1150 gevangenen in het kamp als het door op 23 april 1945 door de Amerikanen wordt bevrijd. Hugo van der Hoest heeft de ontberingen van de concentratiekampen weten te overleven. Hij is op 7-11-1981 te Maassluis overleden op 83-jarige leeftijd.

Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het Digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.

Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren. Een ingekorte versie zal worden toegevoegd aan het monument in de tentoonstelling.
Tripadvisor