Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Amsterdam Politiek 103317

Geboren

6 jun. 1891
Zaandam

Aankomst

6 sep. 1944
Dachau

Overleden

2 feb. 1945

Aanvullingen

Els Besters op 27 apr. 2020
Dit kruisje hangt in de vredeskerk in Amsterdam van verzetstrijders.
Marga Besters op 18 feb. 2019
Foto van mijn grootvader
Michael Besters op 10 mei 2018
Op 4 mei 2018 de herdenkingsdienst bijgewoond ter nagedachtenis van de opgepakte leden van het Nederlands Oranje Leger, waarvan de meeste (waaronder dus mijn grootvader Jacob Besters) niet meer waren terug gekeerd uit de concentratiekampen. Deze herdenking vond plaats in de Vredeskerk te Amsterdam. In deze kerk is een aparte ruimte vrijgemaakt ter herdenking van de N.O.L.
Michael Besters op 25 apr. 2017
Michael Besters. Geboren Amsterdam op 21 oktober 1958. Kleinzoon van Jacob Besters.
XOX op 4 jan. 2016
Jacob (Jaap) Besters, gehuwd met Elisabeth Johanna en vader van 3 kinderen, woonde aan de Govert Flinckstraat 259 in Amsterdam. Kolenboer van beroep en lid van verzetsgroep Nederlandse Oranje Leger (N.O.L.). Onder een dekmantel van een gymnastiekvereniging die veel in het Amsterdamse Bos trainde worden plannen voor sabotage en oversteek naar Engeland bedacht. De groep bestond uit 42 man. Op 30-6-1941 worden door enkele leden van het N.O.L. opgepakt door de SD en er zou iemand doorslaan waardoor de hele groep wordt opgerold. Ook Jaap Besters wordt opgepakt op deze datum en overgebracht naar het huis van bewaring aan de Weteringschans. Na twee maanden overgeplaatst naar het huis van bewaring aan de Amstelveenseweg/Havenstraat. Hierna overgebracht naar P.D. Amersfoort, om op transport te gaan naar K.L. Buchenwald en daar op 2-4-1942 te arriveren. Geregistreerd onder nummer 2816. Vervolgens op 2-3-1944 doorgevoerd naar K.L. Natzweiler in de Elzas en daar op 4-3-1944 geregistreerd onder nummer 07757 als NN-Haeftling. Besters is een gevangene die valt onder het onder het zogenaamde Nacht- und Nebelerlaẞ. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Als de geallieerde troepen in september 1944 de Elzas en het kamp Natzweiler naderen, wordt door de SS besloten het kamp te ontruimen. Besters gaat weer op transport en komt op 6 september 1944 aan in K.L. Dachau, geregistreerd onder nummer 103317. Overleden op 2-2-1945 in K.L. Dachau.
Michael besters op 4 jan. 2016
Opgepakt in 1941 in Amsterdam. Via Buchenwald en Natzweiler naar Dachau.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.