Jacobus Cornelis Franciscus de Cleen

Amsterdam In concentratiekampen droegen politieke gevangenen dit merkteken op hun kleding. Nederlandse gevangenen met een rode driehoek waren vooral verzetsmensen. 36199

• Geboren
  • 19-07-1923
  • Amsterdam
  • Aankomst
  • 12-09-1942
  • Dachau
  • Overleden
  • 22-10-1942
  • Dachau

Aanvullingen

Anjo Lodewijks

op

Via Every Name Counts (Zooniverse.org)

op

Jacobus de Cleen raakt op zeer jonge leeftijd al betrokken bij het verzet. Hij wordt lid van verzetsgroep Nederlandse Oranje Leger (N.O.L.). Onder een dekmantel van een gymnastiekvereniging die veel in het Amsterdamse Bos trainde worden plannen voor sabotage en oversteek naar Engeland bedacht. De groep bestond uit 42 man. Op 30-6-1941 worden door enkele leden van het N.O.L. opgepakt door de SD en er zou iemand doorslaan waardoor de hele groep wordt opgerold. Ook de 17 jarige Jacobus de Cleen wordt opgepakt op deze datum en overgebracht naar het huis van bewaring aan de Weteringschans. Na twee maanden overgeplaatst naar het huis van bewaring aan de Amstelveenseweg/Havenstraat. Hierna overgebracht naar P.D. Amersfoort, om op transport te gaan naar K.L. Buchenwald en daar op 2-4-1942 te arriveren. Van hieruit wordt de Cleen op 27-4-1942 naar NN-kamp Gross Rosen getransporteerd. Hij is een gevangene die valt onder het onder het zogenaamde Nacht- und Nebelerlaẞ. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Na een verblijf van een paar maanden wordt hij doorgevoerd naar K.L. Dachau waar hij aan komt op 12-9-1942 en wordt geregistreerd onder nummer 36199. Hier is hij op 22-10-1942 op 19-jarige leeftijd overleden.

Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het Digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.

Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren. Een ingekorte versie zal worden toegevoegd aan het monument in de tentoonstelling.