Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Jacobus Cornelis Franciscus de Cleen

Amsterdam Politiek 36199

Geboren

19 jul. 1923
Amsterdam

Aankomst

12 sep. 1942
Dachau

Overleden

22 okt. 1942

Aanvullingen

Matthew Lombard op 9 aug. 2021
Jacobus de Cleen's brother Frederikus 'Fred' emigrated to Australia. He lived in Geelong Victoria, worked at Ford Motor Company of Australia as a tool and die maker. He died last weekend aged 90
Anjo Lodewijks op 29 jul. 2020
Via Every Name Counts (Zooniverse.org)
BB op 17 mrt. 2016
Jacobus de Cleen raakt op zeer jonge leeftijd al betrokken bij het verzet. Hij wordt lid van verzetsgroep Nederlandse Oranje Leger (N.O.L.). Onder een dekmantel van een gymnastiekvereniging die veel in het Amsterdamse Bos trainde worden plannen voor sabotage en oversteek naar Engeland bedacht. De groep bestond uit 42 man. Op 30-6-1941 worden door enkele leden van het N.O.L. opgepakt door de SD en er zou iemand doorslaan waardoor de hele groep wordt opgerold. Ook de 17 jarige Jacobus de Cleen wordt opgepakt op deze datum en overgebracht naar het huis van bewaring aan de Weteringschans. Na twee maanden overgeplaatst naar het huis van bewaring aan de Amstelveenseweg/Havenstraat. Hierna overgebracht naar P.D. Amersfoort, om op transport te gaan naar K.L. Buchenwald en daar op 2-4-1942 te arriveren. Van hieruit wordt de Cleen op 27-4-1942 naar NN-kamp Gross Rosen getransporteerd. Hij is een gevangene die valt onder het onder het zogenaamde Nacht- und Nebelerlaẞ. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Na een verblijf van een paar maanden wordt hij doorgevoerd naar K.L. Dachau waar hij aan komt op 12-9-1942 en wordt geregistreerd onder nummer 36199. Hier is hij op 22-10-1942 op 19-jarige leeftijd overleden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.