Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Jacobus Gezienus Rotman

Nieuw-Amsterdam Politiek 101235

Geboren

1 jun. 1904
Sleen

Aankomst

6 sep. 1944
Dachau

Doorgevoerd

Mauthausen
14 sep. 1944

Aanvullingen

BB op 20 jun. 2015
Jacobus Gezienus (Jaap) Rotman woont in Nieuw Amsterdam, Raam z.z. nummer 56, als de oorlog uitbreekt. Hij woont er met zijn vrouw Neeltje (geb. Stegeman) met wie hij in 1935 in het huwelijk was getreden. Het echtpaar is kinderloos, en Jaap verdiende de kost als boekhouder. In 1941 begon het verzet in de regio waar Jaap woonde met de hulp van uit Duitsland ontsnapte krijgsgevangenen van allerlei nationaliteiten, die de grens overkwamen en in Nieuw-Amsterdam werden opgevangen, verzorgd en verder werden getransporteerd naar veiligere oorden. Jaap Rotman speelde hierbij een grote rol. Een veilige route via België en Frankrijk werd gezocht en gevonden. Jaap Rotman begeleidde een groot aantal personen naar Goirle, waar voor verder transport werd gezorgd. Dit ging door tot juli '42. Door verraad kwam toen de SD (SicherheitsDienst) op dat spoor en de beruchte rechercheur De Kruijf uit Assen arresteerde Rotman op 30-7-1942 . Via Assen en Vught Werden zij naar een concentratiekamp afgevoerd. Jaap Rotman beland in K.L. Natzweiler als NN-Haeftling met nummer 04439. Hij valt onder het zogenaamde Nacht- und Nebelerlaẞ. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Met de het oprukken van de geallieerden in september 1944 besluiten de Duitsers omstreeks 5 september 1944 K.L. Natzweiler in de Elzas te ontruimen. Ook Jaap Rotman gaat op transport naar K.L. Dachau (101235) om vervolgens op 14 september 1944 doorgevoerd te worden naar K.L. Mauthausen. Hier is hij tewerkgesteld in het Kdo. Ebensee en op 12 februari 1945 doorputting overleden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.