Jan Adriaan Bovenberg

Vlaardingen In concentratiekampen droegen politieke gevangenen dit merkteken op hun kleding. Nederlandse gevangenen met een rode driehoek waren vooral verzetsmensen. 40981

Terug Tentoonstelling
  • Geboren
  • 14-12-1893
  • Vlaardingen
  • Aankomst
  • 06-12-1942
  • Dachau
  • Bevrijd
  • 29-04-1945
  • Dachau

Aanvullingen

Margreeth Nieuwenhoff

op

J.A. Bovenberg is in eerste instantie naar de gevangenis in Scheveningen gebracht. Van daaruit is hij op transport naar Buchenwald gegaan. In Dachau is hij als "proefkonijn" gebruikten, hij is ingespoten met gif. Na de bevrijding is hij opgenomen geweest in een sanatorium in Renkum. Hij heeft tot zijn dood, 17-01-1970, een slechte gezondheid gehad. Mijn moeder, de jongste van de 4 dochters, is de enige nog levende dochter van J.A. Bovenberg

B.Benneker

op

Jan Bovenberg is een fabrieksarbeider en woont bij het uitbreken van de oorlog met zijn gezin aan de v.d. Driftstraat 23 te Vlaardingen. Hij is gehuwd met Margaretha van Teylingen en heeft 4 kinderen (10, 13, 20 en 23 jaar oud). Hij raakt al vroeg betrokken bij het verzet en is actief bij de Geuzen. Vanwege zijn activiteiten voor het verzet wordt Jan Bovenberg op 17-12-1940 in Pernis gearresteerd door de Sicherheitspolizei. Na enige tijd gevangen te hebben gezeten in vermoedelijk Amersfoort (gevangenennr. 7017), wordt hij op 9-4-1941 overgebracht naar K.L. Buchenwald waar hij onder gevangenen nummer 5267 wordt geregistreerd. Ongeveer een jaar verblijft Jan Bovenberg in Buchenwald en op 12-3-1942 gaat hij weer op transport en wordt verplaatst naar K.L. Natzweiler in de Elzas. Na een half jaar in Natzweiler gaat Bovenberg weer op transport en beland op 6-12-1942 in K.L. Dachau, waar hij op 29-4-1945 uiteindelijk wordt bevrijd door de Amerikanen.

Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het Digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.

Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren. Een ingekorte versie zal worden toegevoegd aan het monument in de tentoonstelling.
Tripadvisor