Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Jan Adriaan Bovenberg

Vlaardingen Politiek 40981

Geboren

14 dec. 1893
Vlaardingen

Aankomst

6 dec. 1942
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

Margreeth Nieuwenhoff op 22 sep. 2015
J.A. Bovenberg is in eerste instantie naar de gevangenis in Scheveningen gebracht. Van daaruit is hij op transport naar Buchenwald gegaan. In Dachau is hij als "proefkonijn" gebruikten, hij is ingespoten met gif. Na de bevrijding is hij opgenomen geweest in een sanatorium in Renkum. Hij heeft tot zijn dood, 17-01-1970, een slechte gezondheid gehad. Mijn moeder, de jongste van de 4 dochters, is de enige nog levende dochter van J.A. Bovenberg
Lenie op 16 sep. 2015
Jan Adriaan Bovenberg was mijn opa. Maar hij zat zelf niet bij de Geuzengroep in het verzet ! Iemand uit de Geuzengroep, die gevangen was genomen en ondervraagt werd, heeft namen genoemd die hem te binnen schoten. Waaronder de namen van mijn opa en zijn schoonzoon, mijn oom Willem Hoogwerf. Beiden zijn opgepakt en weggevoerd. Ze werden overgebracht naar de gevangenis in Scheveningen. Dit is het verhaal zoals ik het altijd gehoord heb.
B.Benneker op 24 mei 2015
Jan Bovenberg is een fabrieksarbeider en woont bij het uitbreken van de oorlog met zijn gezin aan de v.d. Driftstraat 23 te Vlaardingen. Hij is gehuwd met Margaretha van Teylingen en heeft 4 kinderen (10, 13, 20 en 23 jaar oud). Hij raakt al vroeg betrokken bij het verzet en is actief bij de Geuzen. Vanwege zijn activiteiten voor het verzet wordt Jan Bovenberg op 17-12-1940 in Pernis gearresteerd door de Sicherheitspolizei. Na enige tijd gevangen te hebben gezeten in vermoedelijk Amersfoort (gevangenennr. 7017), wordt hij op 9-4-1941 overgebracht naar K.L. Buchenwald waar hij onder gevangenen nummer 5267 wordt geregistreerd. Ongeveer een jaar verblijft Jan Bovenberg in Buchenwald en op 12-3-1942 gaat hij weer op transport en wordt verplaatst naar K.L. Natzweiler in de Elzas. Na een half jaar in Natzweiler gaat Bovenberg weer op transport en beland op 6-12-1942 in K.L. Dachau, waar hij op 29-4-1945 uiteindelijk wordt bevrijd door de Amerikanen.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.